Plus

War For The Planet Of The Apes

In War For The Planet Of The Apes wil mensaap Caesar zijn volk als een soort Mozes naar een veilige haven loodsen. De film is net zo meeslepend en spannend als de twee voorgangers.

Bart van der Put
null Beeld -
Beeld -

Twaalf jaar na de uitbraak van een virus dat apen slimmer maakt en de mensheid goeddeels uitroeide hangt er een oorlog in de lucht.

De genetisch gemodificeerde mensaap Caesar is er niet voor in de wieg gelegd: als leider van een bonte groep zachtaardige primaten propageert hij een harmoniemodel, waarin apen het bos bewonen en de virusresistente mensen hun steden behouden.

Maar wanneer de doorgedraaide kolonel Woody Harrelson het voorstel met verwoestend geweld beantwoordt, raakt Caesar in de greep van wraaklust.

Na Rise en Dawn Of The Planet Of The Apes lag de lat hoog voor de apotheose van de trilogie rond Caesar, die van de wieg tot de War for the planet of the apes gevolgd wordt. Dankzij de vervolmaking van de Amerikaanse motion capture-techniek en de digitale animatie van de Nieuw-Zeelandse trucagestudio WETA oogt het samenspel tussen mens en aap verbluffend, zeker in vergelijking met de vijf apenplaneetfilms die tussen 1968 en 1973 gemaakt werden.

Spiegel
Maar net als die reeks dankt de nieuwe trilogie de uitzonderlijke kwaliteit ook aan de thematische rijkdom en helder geschetste morele vraagstukken.

Vrij naar de oorspronkelijke roman van de Fransman Pierre Boulle houden de makers de mensheid een spiegel voor, waarbij onze omgang met de planeet en alle bewoners centraal staat.

In de nieuwe film wordt de door Andy Serkis vertolkte Caesar een soort Mozes, die zijn volk naar een veilige haven wil loodsen maar door oorlogszuchtige tegenstanders de koers moet verleggen.

De makers slagen er knap in de standpunten van alle partijen uit te diepen en de worsteling van aap en mens inzichtelijk weer te geven, maar de amusementswaarde blijft hoog.

War For The Planet Of The Apes is net zo meeslepend, spannend, grappig en ontroerend als de twee voorgangers. Dat is in het huidige Hollywoodaanbod een verademing.

War For The Planet Of The Apes

Regie Matt Reeves
Met Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn
Te zien in Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden