Plus

War Dogs bewijst: Todd Phillips is geen Martin Scorsese

Een mislukte miljoenendeal van twee blowende tieners inspireerde Hollywoodregisseur Todd Phillips. In War Dogs gaan alle ethische bezwaren overboord.

Bart van der Put
Todd Phillips zette het waargebeurde verhaal in War dogs naar zijn hand Beeld Warner Bros. Picture
Todd Phillips zette het waargebeurde verhaal in War dogs naar zijn handBeeld Warner Bros. Picture

Vijf jaar geleden publiceerde het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone een reconstructie van een van de vreemdste uitwassen van de war on terror van president George W. Bush. Journalist Guy Lawson schetste hoe twee blowende twintigers uit Miami Beach er in 2007 in slaagden een wapenorder van 300 miljoen dollar van het Pentagon binnen te halen.

Dankzij connecties in Albanië wist het duo de order bijna naar de letter uit te voeren: het Afghaanse leger zou voor dertig jaar van wapens, munitie en materieel worden voorzien.

Het liep anders, want van internationale handelsverdragen en wapenembargo's trokken Efraim Diveroli en David Packouz zich niets aan en dat deed hen de das om.

Binnen handbereik
De twee kenden elkaar uit de synagoge. Als tiener verruilde Diveroli de schoolbanken voor de wapenhandel, waar hij in navolging van zijn oom snel successen boekte. Packouz verliet de universiteit na een paar semesters om als masseur te gaan werken. Na een ontmoeting op een begrafenis ging hij met de 21-jarige Diveroli in zee. Het grote geld lag binnen handbereik.

Het beoogde succes mag het duo ontglipt zijn, met War Dogs krijgen de blowende bluffers wel een eigen Hollywoodfilm van de regisseur van The hangover-trilogie, aldus het affiche.

Todd Phillips betrok Packouz bij de productie en gaf hem een geinig bijrolletje als troubadour in een bejaardenhuis. Packouz vond het prima dat Phillips de feiten uit het tijdschriftartikel flink naar zijn hand heeft gezet; wat Diveroli ervan denkt, is vooralsnog onduidelijk.

De ingrepen en toevoegingen van Phillips zijn vooral bedoeld om de twee jongens een actievere rol in hun handel te geven, waardoor de telefoon- en laptopzwendel een dynamisch schelmenverhaal op drie continenten wordt. Miles Teller uit Whiplash speelt Packouz als een goedaardige jongen die zich door sjacheraar Diveroli (Jonah Hill) tot schimmige zaken laat verleiden.

War on terror
Morele of ethische bezwaren gaan snel overboord, omdat een steunmaatregel van Bush voor kleine ondernemers het duo in staat stelt zaken met de overheid te doen. De film laat terloops zien dat die constructie Uncle Sam ook meer speelruimte gaf, maar serieuze kritische noten worden niet gekraakt.

Op zich is het goed dat War Dogs een minder bekend aspect van de omstreden oorlog tegen terreur belicht, maar het geeft te denken dat Phillips met een compleet fictief wapentransport op het slagveld van Irak het komische hoogtepunt bereikt.

Als maker van balorige mannenkomedies is hij in die zelfverzonnen zandbak even helemaal in zijn element. Daarbuiten opereert hij in de slagschaduw van Martin Scorseses daverende The Wolf of Wall Street, waarin Hill ook al een naar de werkelijkheid gemodelleerde zwendelaar vertolkte. Vermakelijk is het wel, maar Phillips is geen Scorsese.

War Dogs

Regie Todd Phillips
Met Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas
Te zien in Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden