Wapenvondst Loosdrecht was bij handelaar met link Passagezaak

De grote partij wapens die door de politie in een huis in Loosdrecht is gevonden, was waarschijnlijk van Peter T., die eerder in het Passageproces genoemd werd als de mogelijke leverancier van wapens aan Amsterdamse criminelen.

Redactie
De villa in Loosdrecht Beeld Google Maps
De villa in LoosdrechtBeeld Google Maps

Peter T. (50) is geen onbekende in de Amsterdamse onderwereld: in 2009 krijgt hij een celstraf van zes jaar voor internationale wapenhandel. In het Passageproces valt zijn naam zijdelings als een contact van Sjaak B., die door justitie werd gezien als de man die wapens leverde aan onder andere Jesse R., die daarmee liquidaties pleegde. Tijdens het Passageproces werd gerefereerd aan afgetapte telefoongesprekken tussen Sjaak B. en Peter T., waarin zij in verhuld taalgebruik over (automatische) wapens zouden praten.

T. en zijn broers Frank en Richard, die ook werden aangehouden rondom de wapenvondst, komen uit een in Hilversum en omstreken bekende familie. In het verleden speelde Frank T. football bij de Amsterdam Admirals. Peter T. moest zijn carriere als talentvol American footballspeler voortijdig beëindigen na een motorongeluk, waarbij hij zijn onderbeen verloor. De broers stonden in Hilversum bekend als 'de Daltons.'

De politie kwam de enorme wapenvoorraad - waaronder 17 kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens en pantserdoorborende munitie - op het spoor nadat agenten in Amsterdam-Zuidoost een auto controleerden, nadat agenten het vermoeden kregen dat een drugsdeal werd voorbereid. Bij die controle werden cocaïne en vuurwapens aangetroffen. Onderzoek dat volgde leidde naar de villa in Loosdrecht.

Tijdens de inval in het huis van de familie T. werd de politie bijgestaan door een speciaal team van Defensie, het Advanced Search Team (AST). Dat is gespecialiseerd in het uitvoeren van lastige opdrachten, zoals doorzoekingen in moeilijk begaanbare ruimtes. De specialisten gebruiken hiervoor geavanceerd gereedschap. Met een grondradar kan een AST tot enkele meters in de bodem te kijken, of 'door' muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden