'Wapenstilstand Gaza voorlopig onwaarschijnlijk'

Een staakt-het-vuren in de Gazastrook waarbij Israëlische troepen zich terugtrekken van Palestijns grondgebied, is onwaarschijnlijk in de komende dagen. Dat heeft de Israëlische minister van Wetenschap, Technologie en Ruimte, Yaakov Peri, vandaag gezegd.

redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Ik zie het niet gebeuren dat er in de komende dagen een wapenstilstand ontstaat, waarin het Israëlische leger vertrekt', zei Peri, ook ex-beveiligingschef, tegen de nieuwssite Walla. Hij voegde daaraan toe dat de troepen meer tijd nodig hebben om de tunnels van de Gaza-guerrilla te verwoesten.

'Ik kan met zekerheid zeggen dat twee of drie dagen niet genoeg zijn om deze tunnels te verwijderen.'

Hamas
De leider van de radicaalislamitische Hamas-beweging, Khaled Meshaal, gaf gisteravond aan wel bereid te zijn een bestand om humanitaire redenen in de Gazastrook te accepteren.

Hij zei er meteen bij dat hij niet akkoord zou gaan met een volledige wapenstilstand zo lang niet is onderhandeld over de voorwaarden. 'Iedereen wilde dat we een wapenstilstand accepteerden en daarna zouden onderhandelen over onze rechten. Maar dat wezen we af, en dat doen we vandaag nog steeds', zei Meshaal in Qatar.

Hamas zal de deur niet sluiten voor een 'humanitaire wapenstilstand' als Israël stopt met de militaire operatie, aldus Meshaal.

Eerder vandaag stemde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in met een internationaal onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemden alleen de Verenigde Staten tegen; 17 landen, waaronder enkele EU-leden, onthielden zich van stemming.

Speciale zitting
De Mensenrechtenraad had vanavond in Genève een speciale zitting over de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zei dat de aanvallen op burgers, de dood van kinderen en de verwoesting van woningen als strafmaatregel ernstige schendingen zijn van het internationaal humanitair recht. Ze veroordeelde ook Hamas wegens het beschieten van Israël met raketten.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde gepikeerd. Het departement noemde het besluit om onderzoek te doen 'een aanfluiting die door fatsoenlijke mensen overal zou moeten worden afgewezen'. Het ministerie wijst erop dat Israël er alles aan doet om burgers uit de strijd te houden door te waarschuwen via het strooien van pamfletten, telefoontjes en sms'jes.

'De VN zou onderzoek moeten doen naar het besluit van Hamas om ziekenhuizen in gebruik te nemen als militair commandocentrum, scholen te gebruiken voor wapenopslag en raketinstallaties te zetten naast speeltuinen, woonhuizen en moskeeën', aldus het ministerie.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden