Wapenfabrikanten voelden zich niet verantwoordelijk voor illegale handel

In het Amerikaanse debat over vuurwapens houden de wapenfabrikanten zich wijselijk stil. Maar uit tien jaar oude documenten in handen van The New York Times blijkt dat de fabrikanten geen vinger uitstaken om wapenhandel en criminaliteit te voorkomen en bestrijden. 'Ik weet niet eens wat een wapensmokkelaar is', getuigde de directeur van Taurus.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De Amerikaanse krant beschikt over duizenden pagina's van rechtbankverslagen uit 2002 met getuigenissen van wapenfabrikanten. Een deel van de documenten was vertrouwelijk. Uit de verklaringen blijkt dat de wapenfabrikanten verdedigden dat hun bedrijven weinig verantwoordelijkheid dragen voor het monitoren van de distributie en verkoop van hun wapens. The New York Times kreeg geen reactie van de fabrikanten op de onthulde documenten.

De directeuren van de wapenbedrijven verklaarden onder andere niet te weten of hun wapens ooit voor criminele doeleinden zijn gebruikt. Ze schuwden vrijwillige maatregelen die zouden kunnen voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen.

Verzoek tot onderzoek
De directeuren waren niet geïnteresseerd in criminele activiteiten die met hun wapens werden gepleegd. Ook hadden ze niet de behoefte om de autoriteiten te helpen met het opsporen van daders.

De directeur van MKS Supply zei nooit in te gaan op verzoeken van de FBI om zijn wapens te laten traceren, zodat gekeken kon worden welke wapenhandelaren de meeste wapens verkochten.

Charles Guevremont, directeur van wapenfabrikant Browning verklaarde ook geen reden te hebben te onderzoeken of de wapenhandelaren die zijn wapens verkochten iets verkeerd deden. 'Het is niet aan ons om de wet te handhaven', aldus Guevremont.

De directeur van Taurus zei dat zijn bedrijf geen moeite deed om te controleren of de wapenhandelaren met wie zij zaken deden ook wapens op de zwarte markt verkochten. 'Ik weet niet eens wat een wapensmokkelaar is.'

De baas van Glock verdedigde het feit dat hij zaken deed met een wapenhandelaar die beschuldigd werd van het overtreden van de wapenwet door te zeggen dat 'Amerika nog steeds een vrij land is' en dat 'je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is'.

Een pistool van Glock Beeld afp
Een pistool van GlockBeeld afp

Reacties
Hoe de wapenfabrikanten nu aankijken tegen de uitspraken van toen is niet duidelijk. Hoewel de Amerikaanse krant een aantal bedrijven om een reactie heeft gevraagd, wilden de meesten niet reageren.

Eén bedrijf liet weten dat het Amerikaanse bureau van Alcohol, Tabak en Vuurwapens (ATF) helemaal niet wil dat de wapenindustie zich opstelt als wethandhaver, maar dat het bedrijf wel samenwerkte met de ATF aan educatieve programma's. Een ander liet weten dat het geen plicht heeft om meer te doen dan de wettelijke regelgeving.

In 2005 werd een wet getekend die de wapenfabrikanten beschermt tegen rechtszaken waarin zij mogelijk gedwongen zouden worden moeilijke vragen te beantwoorden. Voor veel wapenbedrijven waren de verhoren in 2002 daarom de enige keer dat zij werden gedwongen vragen te beantwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden