Wapen zoon Halsema was van vader

Het wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deze zomer werd aangehouden was afkomstig van zijn vader Robert Oey. Halsema had geen kennis van het wapenbezit van haar man. 

Robert Oey.Beeld Frank Ruiter

De minderjarige jongen werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes rotzooi trapte op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost. De zoon bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

Robert Oey is filmproducent en werkt momenteel aan de documentaireserie Cannabis over de geschiedenis van wiet sinds de jaren zeventig. Volgens hem is het wapen een echte, onklaar gemaakte revolver die in Duitsland is aangeschaft. “Ik ken het wapen al twintig jaar. We hebben het in 1999 gefotografeerd voor het logo van onze toenmalige productiemaatschappij. Sindsdien is de revolver eigendom van een goede vriend, die ook in de stad woont.”

Bij het adres van de vriend heeft Oey het wapen een paar weken voor de aanhouding van zijn zoon opgepikt voor een filmshoot. “Het ding lag gewoon in de auto, op weg naar de set. Na die shoot ben ik met de revolver naar de ambtswoning gereden. Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd. In een la waar ik ook wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben,” aldus Oey. 

De politie en het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte van het wapenbezit van Oey. Volgende week wordt hij gehoord. 

Halsema had geen kennis van het wapenbezit

“Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin.” Zo antwoordt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op een vraag van NRC waarom ze niet zelf heeft verteld dat het verboden wapen waarmee haar zoon werd opgepakt, van haar man was.

Volgens Oey wist zijn vrouw niet dat er een revolver in huis was en heeft hij haar dat pas verteld nadat hun zoon was aangehouden. Ze heeft het vervolgens niet in haar brief vermeld “omdat er door de buitenwacht geen vragen werden gesteld over de herkomst van het wapen”.

Kort nadat de 15-jarige jongen was aangehouden, schreef Halsema een brief over de kwestie. Daarin sprak ze tegen dat haar zoon zich schuldig had gemaakt een een gewapende inbraak. Ook zei ze dat er beslist geen sprake was van een doofpot.

“Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen, in een uitzonderlijke reactie op onjuistheden in de pers die hem beschadigden. Op dat moment koos ik er bewust voor om publiekelijk uitspraken te doen over een privékwestie. Daar ga ik geen gewoonte van maken,” laat Halsema weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden