Wantoestanden bij notariskantoor Voorwinde nog groter

De wantoestanden bij het notariskantoor van Bart Voorwinde, die ruim 2 miljoen euro van cliënten liet verdwijnen, blijken nog groter te zijn geweest dan al werd gedacht. Voorwinde is dinsdag uit het ambt gezet.

Maarten van Dun
null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

De Amsterdamse tuchtrechter houdt in haar uitspraak de ene na de andere grove overtreding van de notarisregels - en de wet - tegen het licht.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat notaris Bart Voorwinde, die in Buitenveldert kantoor hield, jarenlang een vervalste bankrekening had bijgehouden, waardoor hij twee miljoen euro van cliënten kon laten verdwijnen.

Cliënten zijn slechts ten dele schadeloosgesteld, door een fonds waaraan alle notarissen meebetalen.

De zaak bij notariskantoor Voorwinde is de grootste affaire in het notariaat in decennia. Door jarenlang bankafschriften te vervalsen, deed Voorwinde alsof hij voldoende geld in kas had, terwijl in werkelijkheid grote tekorten bestonden.

Intussen verdween geld van cliënten naar allerlei rekeningen, ook naar de privérekening van Voorwinde.

Valse naam
Bovendien werkten bij het kantoor twee notarissen die al eerder uit het ambt waren gezet, René Boerekamp en Paul Vierveijzer. Boerekamp werkte onder een valse naam bij het kantoor.

Een derde werknemer van het kantoor werd al eens op de vingers getikt omdat hij als kandidaat-notaris geld had onttrokken aan nalatenschappen.

Uit het vonnis van de tuchtrechter blijkt dat Boerekamp geld van het kantoor gebruikte om zijn schulden af te lossen, tot zo'n tienduizend euro per maand - nog bovenop een salaris van een kleine tienduizend euro.

Ook in de middag nadat Voorwinde per direct werd geschorst, in december 2017, verdwenen nog tonnen van cliënten, ook naar rekeningen van Voorwinde en Boerekamp.

Valse akten
Mogelijk werkte Voorwinde verder mee aan een frauduleuze transactie rond een hotel, waardoor schuldeisers in een faillissement van een bekende Nederlandse zakenman zijn benadeeld. Hij zou valse akten hebben opgemaakt.

In dat dossier vervalste de notaris ook e-mails van één van de partijen, zodat daarin stond dat die een lening van tonnen aan Voorwinde toezegde. Vervolgens boekte hij het geld over, om zo de gaten in zijn administratie te vullen.

De zaak kwam aan het licht toen de Rabobank per toeval ontdekte dat de notaris deed voorkomen alsof hij een rekening bij de bank hield, terwijl die in werkelijkheid was opgeheven. Toen het Bureau Financieel Toezicht daar lucht van kreeg, volgde een inval.

De verbijstering van de tuchtrechter over de gang van zaken bij Voorwinde klinkt door in de uitspraak, met name over 'de combinatie van de feiten, het raffinement waarmee zij gepleegd zijn en hun ernst, omvang en duur'.

Bart Voorwinde is sinds zijn demasque verdwenen. Het BFT deed ook aangifte van de fraude bij het kantoor, dus ook een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Lees terug: Zo liet een Amsterdamse notaris miljoenen verdwijnen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden