Wanted ****

null Beeld

Regie: Timur Bekmambetov
Met: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman, Thomas Kretschmann, Terence Stamp

De enerverende Amerikaanse actiefilm Wanted mag dan gebaseerd zijn op het tamelijk obscure en gelijknamige stripverhaal, de overeenkomsten met het baanbrekende The matrix zijn op zijn zachtst gezegd frappant.

Negen jaar geleden toonden de gebroeders Wachowski hoe de kantoorklerk Thomas Anderson door een verleidelijke vamp bij een geheim genootschap werd ingelijfd, en er een nieuwe kijk op zijn rol in de wereld ontwikkelde, om uiteindelijk als superheld Neo ten strijde te trekken. In Wanted heet de kantoorklerk Wesley Gibson, en hij zal in grote lijnen hetzelfde parcours als zijn voorganger in The matrix afleggen, al komt er dit keer geen digitale schijnwereld of duistere toekomstvisie aan te pas.

De door James McAvoy (Atonement) vertolkte Gibson wordt geïntroduceerd als de grootste sukkel van een in Chicago gevestigd kantoor. De jongen slikt pillen tegen angstaanvallen, en stopt daar pas mee wanneer de wijze leider van de Broederschap hem uitlegt dat zijn medicatie een bijzonder talent onderdrukt. Gibson behoort tot het handjevol mensen dat met een hartslag van 400 kan functioneren, en dat is handig wanneer men bijvoorbeeld kogels wil ontwijken, of ze juist met chirurgische precisie wil afvuren.

De jongen leert die vaardigheden bij de Broederschap, en wordt daarmee ingelijfd bij een groep moordenaars, die de booswichten van morgen vandaag alvast omleggen.

Wanted markeert het Hollywood-debuut van de uit Kazachstan afkomstige filmmaker Timur Bekmambetov. Weinig nieuwkomers krijgen voor hun eerste Amerikaanse productie de armslag en de middelen die Bekmambetov kreeg. Wie naar de film gaat omdat de vamp vertolkt wordt door Angelina Jolie zal dan ook snel beseffen dat Wanted andere ongewone pluspunten heeft.

De regisseur brak in 2004 door met de vampierfilm Nochnoi dozor (Nachtwacht), die in Rusland een cultureel fenomeen werd, omdat de maker ermee bewees dat Russen net zo spectaculair kunnen uitpakken als Amerikaanse actiefilmers. Hollywood raakte geïnteresseerd, want de Kazach leverde het vuurwerk voor een bodemprijs, en hij deed opvallend rare dingen met de camera. Na het vervolg Dnevnoi dozor (Dagwacht, 2006) kon Bekmambetov bij Universal Studio aan de slag.

Hoewel Wanted net als The dark knight goeddeels in Chicago is gesitueerd, werd de film naar gangbaar Amerikaans gebruik grotendeels in Tsjechische studio's gedraaid. Desondanks doorstaat Bekmambetov de vergelijking met Batmanregisseur Christopher Nolan goed, vooral waar het op de grootstedelijke, gemotoriseerde actiescènes aankomt.

Het is min of meer zijn specialiteit, zoals meteen blijkt wanneer Jolie de van angst verstijfde held in haar slippende auto oppikt: je kijkt er naar en weet niet wat je ziet, tot het kwartje valt en de optie om de scène terug te spoelen node gemist wordt.

Het is een verbluffend moment in een amusante film die bij vlagen zo briljant in actie, camera en stuntwerk is, dat de overeenkomsten met The matrix er eigenlijk niets meer toe doen. De Wachowski's hadden hun kunstig vertraagde bullet time, Wanted heeft Bekmambetov full time. We gaan nog veel van hem zien. (BART VAN DER PUT)

Trailer
Website

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden