Wanprestaties Mentsjov roepen vragen op

De wanprestatie van Denis Mentsjov naar Verbier dwingt de Rabobankploeg tot bezinning. De kopman en de ploeg die de Ronde van Italië wonnen, draaien in de Tour voor geen meter.

Het was Denis Mentsjov zondagmiddag niet aan te zien dat hij in de eerste Alpenetappe volledig door het ijs was gezakt. Rustig keuvelend met een wielertoerist ging de Rus na de finish in Verbier op zoek naar de bus van de Raboploeg. Tegenover de pers was hij minder spraakzaam.

Met een afwerend gebaar gaf Mentsjov te kennen dat hij geen verklaring wenste te geven voor zijn beschamende prestatie. De kopman van Rabobank finishte als 65ste op 6.27 minuten van Alberto Contador.

In het algemeen klassement is Mentjsov zo ver weggezakt (29ste) dat hij in Parijs niet meer hoeft te rekenen op een plek in de top-10. Het démasqué van Mentsjov kwam niet eens onverwacht. Al sinds de start in Monaco loopt de winnaar van de Giro achter de feiten aan. Wat er met Mentsjov aan de hand is? Niemand bij Rabobank die het lijkt te weten. Ploegleider Frans Maassen: ''Het was nog altijd de bedoeling dat Denis een zo goed mogelijk klassement zou rijden. Dit is een grote teleurstelling.''

Vermoedelijk heeft Rabobank aan de rustdag niet genoeg om de vinger op de zere plek te leggen. Met een budget van twaalf miljoen euro behoort de ploeg tot de duurste in het peloton. Dat de prestaties in deze Tour in geen enkele verhouding staan, verontrust teammanager Harold Knebel. Hij had de renners er voor het weekeinde op gewezen. ''Dit is bijzonder teleurstellend.''

De professionele structuur van Rabobank, onder het bewind van Knebel nog aangescherpt, volstaat blijkbaar niet om in de belangrijkste wedstrijd van de wereld een rol van betekenis te kunnen spelen.

Opvallend is het gebrek aan zelfreflectie bij renners en leiding. Het uitvallen van Gesink, de blessures van Ten Dam en de vormcrisis van Mentsjov hadden de ploeg in het hart geraakt, maar er werden zalvende woorden gesproken en successen zouden worden nagejaagd in het vervolg van de Tour.

De verlammende aanpak bij Rabobank staat in schril contrast met de spirit die teams als Saxo Bank, Team Columbia en Astana zo succesvol maakt. Daar verstaan de ploegleiders kennelijk wel de kunst hun renners tot in de toppen van hun tenen te motiveren.

In al haar ijver om Rabobank te modelleren naar een bedrijfsmatig geleide ploeg vergeet de teamleiding wellicht dat topsport zich vooral afspeelt in de hoofden van de renners. Motivatie is het begin van alle succes. Het was onthutsend te zien dat geen enkele Raborenner het in de etappe naar Besançon kon opbrengen mee te springen met een kopgroep van twaalf. Voor het eerst in deze Tour voelde ploegleider Erik Breukink zich in de steek gelaten. ''We presteren ver beneden de verwachtingen. Die groep reed zo snel weg dat je niet kunt zeggen: we konden niet mee. Ze willen wel, maar als het niet draait, lijkt het wel alsof het vanzelf steeds slechter gaat.''

De laatste zes etappes rest Rabobank niets anders dan een beetje hoop, maar na Parijs ontkomt de leiding er niet aan diep in de spiegel te kijken. (PATRICK DELAIT)

Denis Mentsjov gaat morgen als nummer 29 de Alpen in, met 11.23 minuten achterstand op Contador. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Denis Mentsjov gaat morgen als nummer 29 de Alpen in, met 11.23 minuten achterstand op Contador. Foto ANP/Koen van Weel
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden