Column

Wanneer religie boven politiek staat, loopt iemand als ik gevaar

Een Nobelprijs! Wij! Nederland! Waarvoor? Voor iets dat ik niet echt begrijp.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Iets met een motortje dat net zo groot is als een molecuul en dat straks, als ik al lang dood ben, medicijnen kan afleveren waar ik ze in het lichaam nodig heb. Geweldig! Hoed af! Grote buiging!

Is die wetenschap links? Of rechts? Wetenschap is altijd politiek neutraal. Wetenschap is totaal niet politiek. Zowel bij links als rechts kookt water bij 100 graden.

Nu is er een vrouw, Machteld Zee, die is gepromoveerd op shariaraden in Engeland. Zij mocht bij die rechtbanken aanwezig zijn. Naar aanleiding van haar proefschrift schreef zij een pamflet: Heilige identiteiten: op weg naar een sharia­staat? In dat pamflet waarschuwt ze, met redenen omkleed, voor de conservatieve moslims.

Haar boodschap, op basis van haar onderzoek, is niet prettig. Zij stelt dat conservatieve moslims hun geloofs­genoten willen overhalen de sharia te onderschrijven. Onze wet, die democratisch tot stand is gekomen, vinden die moslims minder belangrijk.

Dat komt overeen met een uitspraak van een Nederlandse Turk, Ayhan Tonca, die stelde: "Religie staat boven politiek."

Proef die zin. Is het een wetenschappelijke uitspraak? Nou nee. Het is een gevaarlijke uitspraak, want alles wat de politiek (de democratie) stelt, kan zomaar weggewoven worden, want 'religie staat boven politiek'. Wie religie afwijst, zoals ik, loopt in de maatschappij van Tonca dus altijd gevaar.

Nu gebeurt trouwens ook het volgende. Omdat het wetenschappelijke onderzoek van Zee tot onwelgevallige conclusies leidt, valt men haar wetenschappelijke expertise aan. Men vindt haar conclusies 'rechts' en dat wil links niet. Toen ik dat las, moest ik erg aan de Nobelprijswinnaar denken.

Een vakbond voor apothekers en artsen zou kwaad kunnen worden op het onderzoek van Nobelprijswinnaar Ben Feringa omdat hij arts en apotheker in de toekomst werkloos maakt.

Dat is absurd, maar dat is precies wat collega's van Machteld Zee nu doen, zonder haar proefschrift te kennen. Wanneer wetenschap politiek wordt, kunnen stoelen en tafels zomaar door de kamer dansen, omdat dat politiek welgevallig is.

Het gekke is, als het gaat om wapens, zoals de nieuwste bommen, of andere geavanceerde militaire apparatuur, laat men heel gauw de politiek los. Men weet namelijk verdomde goed dat een atoombom het resultaat is van puur wetenschappelijke arbeid. Kernfusie is namelijk voor alle gezindten.

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden