PlusPS

Wanneer moet je je bijverdiensten opgeven aan de Belastingdienst?

Een extra zakcentje is mooi meegenomen, maar wanneer moet je bijverdiensten opgeven aan de Belastingdienst? En hoe wordt dat gecontroleerd? De verkoop van een jaargang Donald Duck hoef je in elk geval niet te melden.

Rob Nijman
Daphne van Kollenburg: 'De verantwoordelijkheid voor het doen van een juiste aangifte ligt bij u' Beeld Vijselaar en Sixma
Daphne van Kollenburg: 'De verantwoordelijkheid voor het doen van een juiste aangifte ligt bij u'Beeld Vijselaar en Sixma

1. Wat verstaat de fiscus onder bijverdiensten?

Als je naast je vaste werk of uitkering een bron van inkomen hebt, ben je voor de Belastingdienst een zogeheten 'resultaatgenieter'. Je verricht dan werkzaamheden die rendabel zijn, zonder dat direct sprake is van ondernemerschap of een dienstbetrekking.

Over die verdiensten (het 'resultaat') moet je inkomstenbelasting betalen. Ben je voor die bijverdiensten niet in loondienst of verricht je ze niet voor je onderneming? Dan moet je ze opgeven in de aangifte inkomstenbelasting, bij 'Inkomsten uit overig werk'. Voorbeelden van bijverdiensten zijn naast genoemde klussen ook vergoedingen voor een krantenwijk, het geven van cursussen of lezingen en het schrijven van artikelen.

Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden in de interneteconomie. Bijverdienen is in de digitale wereld immers relatief eenvoudig. Dankzij de bekende onlinekraampjes is er weinig wat je niet via internet kunt kopen of verkopen. En voor elke denkbare dienst is er wel een website of app. Verhuur bijvoorbeeld je appartement tijdens je vakantie via Airbnb of bied je auto aan op SnappCar.

undefined

2. Wanneer moet je die inkomsten opgeven?

De hamvraag is natuurlijk of je die extra inkomsten moet opgeven bij de fiscus. Het antwoord op die vraag hangt af van twee zaken: ten eerst of je winst hebt gemaakt en ten tweede: of winst het doel van de inspanning was.

Als de vergoeding slechts de kosten dekt, is het simpel. Dan is er geen sprake van winst en zijn de extra werkzaamheden niet belastbaar. Maar als je doelbewust en met enige regelmaat handel drijft, bijvoorbeeld door op grote schaal lampen in te kopen om die met winst door te verkopen en daar dus voordeel uit te halen, moet je die inkomsten opgeven.

Als je een enkele lamp die je niet leuk meer vindt via Marktplaats of een andere manier van de hand doet, is daar natuurlijk geen sprake van. Dat hoef je niet op te geven. Maar wat als je met enige regelmaat spullen van de hand doet of je diensten aanbiedt? Welnu, de Belastingdienst kijkt niet naar de omvang van de opbrengst. Bepalend is of sprake is van een bron van inkomen.

Er geldt geen concreet bedrag dat belastingvrij mag worden beschouwd, tenzij sprake is van vrijwilligerswerk. Voor de vergoeding van dat soort werk geldt namelijk belastingvrijstelling voor een uurtarief van maximaal 4,50 euro per uur (of als je jonger bent dan 23: maximaal 2,50 per uur), tot een maximum van 150 euro per maand of 1500 euro per jaar.

De Belastingdienst geeft zelf het volgende voorbeeld. Stel, je doet een jaargang Donald Ducks van de hand voor een bedrag van 52 euro. Je doet dit maar één keer en verdient er dus maar één keer geld mee. Daar hoef je dan geen belasting over te betalen. Maar is er meer vraag en ga je zelfs stripboeken inkopen om die met winst door te verkopen, dan handel je vaker en doelbewust. In dat geval moet je over deze inkomsten wel belasting betalen.

3. Hoe controleert de Belastingdienst bijverdiensten?

Voor de Belastingdienst is de financiële handel en wandel rond bijverdiensten lastig na te gaan. Dus waarom zou je dat extra geld niet gewoon zwart in je zak steken?

"De verantwoordelijkheid voor het doen van een juiste aangifte ligt bij u," zegt Daphne van Kollenburg, woordvoerder van het ministerie van Financiën, het departement dat verantwoordelijk is voor de Belastingdienst.

"Als er sprake is van een bron van inkomen, moet je daarvan aangifte doen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je zelf bepaalt of er sprake is van inkomsten die je zou moeten opgeven."

Controle op bijvoorbeeld verhuur via Airbnb of verkoop via Marktplaats loopt mee in het gewone toezicht van de Belastingdienst. Met andere woorden, wanneer je daarmee een bron van inkomen hebt, dien je dat in je aangifte te vermelden. Maar er wordt niet apart bijgehouden of er inderdaad inkomsten uit bijvoorbeeld Airbnb zijn.

"We beschikken namelijk niet over specifiekere informatie," zegt Van Kollenburg. "De Belastingdienst zoekt daarom samenwerking met partijen als verhuurplatforms, gemeenten en woningcorporaties om gegevens uit te wisselen. Dat moet ertoe leiden dat de dienst over voldoende informatie beschikt om de inkomsten uit verhuur op te nemen in de vooraf ingevulde aangifte."

In de toekomst zullen inkomsten uit bijvoorbeeld Airbnb dus mogelijk wél automatisch onderdeel zijn van je aangifte. De Belastingdienst vergroot dus de voorkennis, om op voorhand al meer informatie over je inkomsten in de aangifte te kunnen meenemen.

Legt de fiscus boetes op als inkomsten niet zorgvuldig zijn opgegeven? Van Kollenburg: "Dat hangt af van de feiten en omstandigheden. Het is maatwerk. Als er sprake is van boetes, gelden daarvoor de normale wettelijke percentages. Afhankelijk van onder meer de verwijtbaarheid en de hoogte van de niet opgegeven inkomsten, kan de boete oplopen tot maximaal 50 procent van het gecorrigeerde belastingbedrag."

4. Hoe moet je die neveninkomsten opgeven?

Hoe de inkomsten worden meegerekend, hangt af van de situatie en kun je checken bij je aangifte. In geval van bijverdiensten via Airbnb van de eigen koopwoning moet je bijvoorbeeld 70 procent van de huurinkomsten opgeven als inkomsten uit tijdelijke verhuur, terwijl dat bij een huurwoning valt onder inkomsten uit overige werkzaamheden.

Van Kollenburg wijst daarom op een aangiftechecklist op de site van de Belastingdienst. "Met deze checklist kunnen veelgemaakte fouten in de aangifte worden voorkomen door vooraf per onderwerp te bekijken waar goed op moet worden gelet."

Belangrijk: wie een uitkering krijgt, heeft een informatieplicht over álle werkzaamheden, inclusief klusjes en vrijwilligerswerk. Als je naast een uitkering extra inkomen hebt of zelfs onbetaald werk doet, moet je dat verplicht melden. De uitkerende instantie bepaalt per geval of het soort werk, de gewerkte uren of de inkomsten gevolgen hebben voor de uitkering. Ook verschilt de belastingafdracht van bijverdiensten per uitkering.

5. Mag je ook kosten aftrekken?

Kosten die je maakt voor extra inkomsten zijn aftrekbaar. Wanneer kosten en opbrengsten gezamenlijk leiden tot een negatief resultaat, hoef je überhaupt niets op te geven. Je maakt immers geen winst, wat een voorwaarde is voor aangifte.

Aftrekbaar van bijvoorbeeld ontvangen huuropbrengst via Airbnb zijn de bedragen die rechtstreeks samenhangen met het tijdelijk verhuren van (het deel van) de woning, zoals kosten van gas-, water- en elektriciteitsgebruik door de huurder, eventuele kosten van aan de huurder verleende diensten (zoals schoonmaak en verstrekking linnengoed), advertentiekosten, bemiddelingskosten aan een verhuurbureau en reiskosten die je in dit verband eventueel hebt gemaakt.

Als 'resultaatgenieter' ben je in tegenstelling tot ondernemers overigens niet verplicht om een administratie bij te houden van opbrengsten en kosten. Maar je moet die gegevens bij een eventuele controle echter wel kunnen laten zien. Bewaar dus wel je bonnetjes!

Wie twijfelt of dermate veel wordt bijverdiend dat mogelijk sprake is van ondernemerschap, doet er goed aan de ondernemerscheck in te vullen. Dat gaat namelijk wat verder dan bijverdienen, en is afhankelijk van zaken als continuïteit, zelfstandigheid en ondernemersrisico. Kijk daarvoor op belastingdienst-ondernemerscheck.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden