PlusKlapstoel

Wannabe A Star: 'Ik ga heel lekker op de nacht'

Wannabe A Star (Jojanneke van der Veer, 1977) is dj, (paal)danseres en zangeres. Onlangs verscheen haar nieuwe album Greatest hits, met punkcovers van bekende rocksongs. Zaterdag dj't ze op Milkshake.

Peter van Brummelen
null Beeld Harmen de Jong
Beeld Harmen de Jong

Zevenaar

"Tussen Arnhem en de Duitse grens. En gewoon héél saai, echt. Officieel is het een stad, ze hebben stadsrechten, maar er gebeurt dus he-le-maal niks. Op mijn zeventiende, achttiende ben ik er weggegaan. Voor ik naar Amsterdam kwam, heb ik nog een jaartje in Rotterdam gewoond. Ik deed er de kunstacademie, maar dat was niks voor mij. Ik leerde in dat jaar ook alleen maar mensen uit Amsterdam kennen, dus ik wist waar ik heen moest."

"In Zevenaar kom ik alleen nog voor mijn ouders, verder heb ik er niets te zoeken. Maar laatst was ik er met mijn zus en gingen we koken en alles en moesten we het dorp in. De koppen van die mensen: oh, oh, wat gebeurt hier!? Ik zie eruit zoals ik er uitzie, maar in Zevenaar kijken ze ervan op."

Wannabe A Star

"Als ik het me goed herinner, is die naam onderweg bedacht in de trein van Zuid-Frankrijk naar Nederland. Ik had als beginnende dj gedraaid op een feestje van ID&T op de muziekbeurs in ­Cannes. Een dj moet een naam hebben natuurlijk. We verzonnen DJ Wannabe A Star better known as JJ Trash also known as Space Pussy. Dat was nogal een mondvol, dus uiteindelijk werd het Wannabe A Star."

"Space Pussy was de naam van een bedrijfje dat ik had; ik maakte kleding en moest factuurtjes schrijven. En JJ Trash was mijn naam als zangeres in het project Nomansland. Ken je dat? Echt vreselijke eurohouse, niet om aan te horen. Wannabe A Star is een alter ego geworden, een product ook. Ik ben het, maar er is ook een afstand. Wannabe A Star is: hakjes, pakjes, make-up en we gaan ervoor. Zo ben ik echt niet de hele dag."

Jojanneke

"De motor achter Wannabe A Star. Zij is de ondernemer, degene die het allemaal laat rollen, die Wannabe A Star vormgeeft. En Jojanneke is de moeder van Beer. En de vriendin van Dylan. Heel doorsnee eigenlijk. Door de week draag ik geen make-up, in het weekend gaan er drie lagen overheen. Ik ga thuis ook niet in die strakke pakjes van Wannabe A Star lopen, ik heb genoeg aan een legging en een shirt. Wannabe A Star komt naar buiten als ik moet optreden."

De nacht

"Ik ben een echt nachtdier. Als Beer er niet is en ik zit hier 's avonds thuis, dan merk ik dat er na een uur of tien echt iets verandert in me. Dan krijg ik me toch een boost! Het is donker, stil. Alle energie om je heen versterft, je eigen energie wordt niet meer geabsorbeerd. Ik ga daar heel lekker op."

"En het nachtleven vind ik ook heerlijk: mensen worden anders, de nacht is grenzeloos. Meestal ben ik dan aan het werk. Zelf heel heftig uitgaan doe ik niet meer zo veel. Het programma hier in Amsterdam staat continu op repeat, dat ken ik nou wel. Maar als er dan eens een feest met een vette line-up is, moet ik erheen."

Greatest hits

"Mijn nieuwe album. Ik ben muzikaal heel breed. Alleen met EDM en trance hoef je bij mij niet aan te komen. Rock, metal, hiphop, disco, ik vind het allemaal te gek. Op Greatest Hits, met covers van songs van Nirvana, Blondie, The Clash, The White Stripes en Gary Glitter, hoor je mijn punkkant. Alle nummers zijn lekker hard, lekker snel en lekker kort. Bij dance gaat het vooral om herhaling, vijf minuten dezelfde housebeat is geen probleem. Vind ik als dj ook leuk, maar om te performen heb ik toch liever dit soort muziek die je om de oren slaat."

"En ik heb Greatest hits opgenomen met een ­wijvenband, hè? Met diezelfde wijven treed ik nu ook op. We heten WANNABEASTAR, zonder spaties en met hoofdletters. Bij het uitgebreide pakket krijgt je er nog twee paaldanseressen bij ook. Sterretjes op de tietjes, kleine korte broekjes."

Last night a dj saved my life

"Coveren we ook op Greatest Hits. In de originele discoversie van Indeep duurt het zeven minuten, onze punkversie is al na twee minuten afgelopen. Heb je de clip gezien die we erbij hebben gemaakt, die naaktloopvideo? Met zijn allen struinden we naakt over de grachten. Voor de vrijheid van de vrouw, tegen de vertrutting, dat was het idee. Maar toen we aan het filmen waren, kwam er een heel zure nicht naar buiten gestormd, zijn telefoon in de aanslag. 'Hoho, dat kan toch zeker niet, dit is verboden, ik film alles en ik bel de politie!' Ik dacht: gast, je woont in het centrum van Amsterdam, nota bene vlak bij de Wallen, en dan ga je moeilijk lopen doen om een stel vrolijke naakte wijven!?'"

Mannen

"Ik heb er een. Nou ja, we zijn niet getrouwd, Dylan is mijn vriend, anderhalf jaar alweer. Moeilijk hoor, om iemand te vinden met wie het echt klikt, maar ik heb het idee dat het me nu gelukt is. Een man moet me uitdagen. Hij moet een beetje tegen me ingaan, maar hij moet me ook waarderen en supporten."

"Ik ben veganist, en ik heb vriendjes gehad die dan voor mijn neus een biefstuk gingen zitten eten: 'Lekker stukkie vlees, hè. Weet je zeker dat je ook geen happie wil?' Dan dacht ik: serieus, is dát je niveau? Ik denk ook dat veel mannen me nogal ­intimiderend vinden. En ze zullen me ook wel raar vinden."

"Dylan vond me eerst ook heel stom. Maar dat vond ik hem ook. Ik bleek me ­totaal te hebben vergist. Hij is een slimme jongen, heel muzikaal - hij is ook dj - en heel goed in wat hij doet. We vullen elkaar echt aan. Grappig dat een eerste indruk dus helemaal niet hoeft te kloppen."

Paaldansen

"Dansen deed ik altijd al: eerst bij de Pantera Dancers, die op housefeesten in heel Europa stonden, en paaldansen kwam erbij toen ik ging dj'en - in het begin samen Bianca Kroon alias Miss B-Have. Voor een feest van Esquire of zo'n soort blad hadden we ons verkocht als dj-duo inclusief paaldansact. Probleempje: we hadden nog nooit aan zo'n paal gehangen. Wij naar ­Denise Mulder, de beste paaldanseres van Nederland, die ons de basics heeft bijgebracht."

"We deden maar wat: een paar keer draaien om dat ding en weer naar beneden glijden. Maar de mensen vonden het leuk en al snel gingen we met die paal door de hele stad. Later werd ik er ook veel beter in. In de Titty Twister op Lowlands deed ik ondersteboven een spagaat. Het ziet er heel sexy uit, maar het is acrobatiek. ­Tegenwoordig doe ik het minder vaak dan ik zou willen; problemen met mijn knieën. Maar mijn dochter zit nu ook op paaldansles."

Drank en drugs

"Ja, ik hou van een borrel, maar met wodka ben ik gestopt toen ik 9 jaar geleden Beer kreeg. Man, daar ging ik zo hard op. Liep ik weer naakt door een club. Hup, alle kleren uit, streaken, gekke dingen doen. Hartstikke leuk allemaal als je jong bent, maar I'm somebody's mother, weetjewel. Het is hier thuis allemaal wel vrijheid, blijheid en gekkigheid, maar ik zou het best leuk vinden als Beer zo wordt als Saffy, de brave dochter uit Absolutely Fabulous. Dus ik drink wel, maar ik probeer het wel een béétje te beperken."

"Dat lijf van me wil er ook niet meer aan. Ik heb geen zin om dagen na een uitspatting nog met watten in mijn hoofd te lopen. Drugs? Ik heb natuurlijk wel het een en ander gedaan en uitgeprobeerd, maar uiteindelijk word je daar niet blijer van. Blowen vind ik wel lekker, maar ik heb astma, dus dat is ook geen goed idee."

Madonna

"Waar is de rebel gebleven? Toen ik jong was, maakte ze zich er sterk voor dat vrouwen niet hoefden te voldoen aan de verwachtingspatronen. Ze was een punk in de popwereld. Ik ben mijn heldin kwijtgeraakt toen ze in de jaren ­negentig ook zo nodig de trancekant op moest. Haar samenwerking met Mirwais, die Franse producer: verschrikkelijk. En nu met dat wassenbeeldenhoofd van haar."

"Als iemand gewoon mooi oud had kunnen worden, dan was zij het. Maar nee hoor, ze ging ook mee in die botox­hype. Ze kan bijna niets meer met dat hoofd van haar, zo strak staat het. Volgens mij heeft ze zelfs haar kont laten inspuiten."

Joost van Bellen

"Heeft me vanaf het eerste begin gesteund en geïnspireerd. Hij zei: 'Jo, je kan voor geen meter draaien, maar het ziet er wel fantastisch uit. Kom maar een keer langs, dan leer ik het je wel.' Dat extra ding, de show die Bianca en ik ervan maakten, dat vond hij mooi. Er ging weleens een mix fout, maar we deden er een leuk dansje bij. Joost zag daar de waarde van in. Ik vind het te gek wat hij allemaal doet. Altijd bezig met de nieuwste muziek. En hij kan ook echt hele concepten neerzetten. Die Titty Twistertent die hij voor Lowlands bedacht: het leek een ranzige nachtclub, maar hij had alles van a tot z uitgedacht. Hij is geniaal, vind ik. En een lieverd."

Milkshake

"Ik draai er op een onmogelijk tijdstip, vroeg in de middag. Maar het is een heel tof festival: ­lekker vrij, lekker gay. En dat is nodig. Het is ­natuurlijk allemaal niets vergeleken met Tsje­tsjenië, waar mensen echt vervolgd worden om hun geaardheid, maar er kan hier steeds minder. Toen ik net in Amsterdam woonde en voor de eerste keer die skater in zijn string zag, dacht ik als nieuweling nog effe: what the fuck? Maar die man werd door iedereen in zijn waarde gelaten. Travestieten vond ook niemand een probleem. Hoe kan het zo veranderd zijn?"

Howard Komproe

"Ja, die ken ik, al heel lang. Ik weet niet eens meer hoe ik hem heb leren kennen, waarschijnlijk in de Jimmy Woo. Onwijs toffe gast en een briljante komiek. Howard, die staat er gewoon. Geen dubbele agenda. What you see is what you get."

WANNABEASTAR: Greatest hits (Sony). ­Wannabe A Star staat zaterdag vanaf 13.30 uur op Milkshake.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden