Plus

Wanna play? Lezers vertellen over bloedstollende films die ze te jong zagen

Het Parool vroeg lezers: welke bloedstollende film heb jij op te vroege leeftijd gezien? De reacties stroomden binnen. Myrthe (28): 'Na het zien van Jaws, durf ik nog steeds niet verder dan mijn navel de zee in te gaan.'

De pop Chucky uit Child's Play Beeld Getty Images
De pop Chucky uit Child's PlayBeeld Getty Images

Jaws (1975)

Regisseur: Steven Spielberg
Met: Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw

Myrthe Bosensell (28), gezien toen zij 5 jaar was:
"Het koele water van de Noordzee rolt tegen mijn bovenbenen. De plastic opblaaskrokodil hou ik tegen mijn lijf aan. Verder dan mijn navel mag ik niet. Even herinner ik de film, die ene scène. 'Heus niet eng' hadden mijn vader en grote broer gezegd. Heus niet. Ik draai me om en zie mijn moeder aan de kant. Ze zwaait, maar dan verstart ze en valt haar mond open in een schreeuw. Iedereen vlucht het water uit en dan zie ik het ook. Een enorme grijze vin komt recht op mij af. Een enorme muil met rijen tanden opent zich. Natuurlijk gebeurt het nooit, maar ik weiger nog steeds verder dan mijn navel het zeewater in te gaan. Ik weet namelijk zeker dat hij komt, en als hij komt, komt hij voor mij."

null Beeld /
Beeld /

It (1990)

Regisseur: Tommy Lee Wallace
Met: Tim Curry, Richard Thomas en Dennis Christopher

Noah van Bokhorst (10), gezien toen hij 4 jaar was:
"Ik sliep bij mijn oma en zij wachtte al een week op de film en toen dacht ze er niet bij na dat ik het misschien heel eng vond. Ik heb er heel vaak nachtmerries over, ongeveer twee keer in de week. Die gaan vaak over dat ik alleen thuis ben en dat er wordt aangebeld. Als ik opendoe, staat de clown daar met ballonnen in zijn rechterhand en een mes in de linkerhand en dan vraagt hij of hij mag binnenkomen.

Ik sla meteen de deur dicht en verstop me. Na ongeveer tien minuten komen mijn ouders eraan en dan pakt de clown mijn ouders buiten en maakt ze dood. Dan zit ik in mijn huis vast en dan staat hij daar de hele nacht voor mijn huis. Als ik boven uit het raam kijk, kijkt hij mij aan. Ik ben nog steeds bang voor clowns. Soms zegt mijn oma nog weleens sorry tegen mij omdat zij me die film heeft laten zien."

De clown It, uit het gelijknamige boek van Stephen King. Beeld /
De clown It, uit het gelijknamige boek van Stephen King.Beeld /

Child's Play (1988)

Regisseur: Tom Holland
Met: Catherine Hicks, Chris Sarandon

Karina Driessen (34), gezien toen zij 9 jaar was:
"Het was de laatste schooldag voor de kerstvakantie en we mochten een film kijken. Pamela had nog wel een leuke video thuis, over een pop die tot leven komt - heel grappig. Meester Philip vond het een uitstekend idee.
En zo keken wij, in groep 6, naar Child's play. Het hoofdpersonage was inderdaad een levende pop. Uit de hel! Hij had rood haar en een angstaanjagende blik. Hij vroeg vaak 'wanna play?' en dat was dan niet echt spelen zoals wij dat kenden.

Veel van de film ben ik vergeten, of heb ik verdrongen, maar één scène is mij goed bijgebleven. Er was een mevrouw aan het oppassen en de pop Chucky pakte een hamer en ramde die zo hard haar oog in dat zij uit het raam naar beneden stortte. Sommige kinderen moesten erom lachen, dus meester Philip speelde het moment van de hamerinslag nogmaals af. En toen nog een keer.

Meester Philip had sowieso een vrij sadistische inslag, ik denk dat hij nu geen meester meer zou zijn. Die avond in bed was ik doodsbang. De roodharige pop van mijn zus moest het veld ruimen en ik durf de film nog steeds niet terug te kijken. Zo verschrikkelijk bang ben ik, voor een pop."

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

The exorcist (1973)

Regisseur: William Friedkin
Met: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair

Willem Bosveld (58), gezien toen hij 15 jaar was:
"Misschien was het de Bijbelvaste opvoeding die hoorde bij het Veluwse dorp waar ik ben opgegroeid, misschien mijn rijke puberfantasie, maar The exorcist heeft me een diep trauma bezorgd. Ik was gewaarschuwd. Toen ik in 1973 met mijn vriendinnetje naar de bioscoop ging, stonden er EHBO'ers in de foyer die ons duidelijk maakten: 'Begin er niet aan.'

Had ik maar geluisterd. Al halverwege de film zat ik voorovergebogen, oren en ogen stijf dicht, en zat ik op de rand van een zenuwinstorting. Dit paste eenvoudig niet in mijn onbezoedelde jongenssysteem. Voortijdig verliet ik de bioscoop, te verlamd van angst om met de hulpverleners te praten.

Haar stem, haar spinnenloop, haar ogen, alles was van een gruwelijkheid waarvan ik het bestaan niet had kunnen vermoeden. Nog diezelfde nacht begon ik mijn hals te draaien. Wat haar was overkomen, kon mij ook gebeuren. Verder dan een kwart kwam ik niet, maar ik was er zeker van: satan zou mij vinden. De huisarts schreef kalmeringspillen voor en ik sliep lang bij mijn broer op de kamer. Heel zelden betrap ik mezelf nog weleens op de 180 graden-test. Gelukkig kom ik steeds minder ver."

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Ben Hur (1959)

Chris Reinewald:
"Na aan de bijtgrage kaken van de leeuwen in de arena te zijn ontkomen, als slaaf afgerost te zijn op een galeischip, onder het kruis van Jezus gestaan te hebben en net niet verongelukt te zijn bij het wagenrenne, wordt de nog immer fitte Ben Hur herenigd met zijn verloren gewaande moeder en zusje. Ze zitten opgesloten in een schemerige kerker. Ben Hur wil ze natuurlijk in zijn armen sluiten, maar moeder waarschuwt hem niet te dichtbij te komen en doet het zwijgen er toe. Camera zoomt in op hun met lepra mismaakte gezichten, belicht door het maanlicht.

Toen een vriendje twaalf werd, gingen we naar deze bloedstollend film-voor-alle-leeftijden in Du Midi. Ik heb de hele nacht wakker gelegen."

undefined

Ben Hur Beeld AP
Ben HurBeeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden