Wanhopige procedures

FRENK DER NEDERLANDEN

Een Italiaanse culinaire oase aan de Stadionweg. Maar hoe lang nog?

Giovanni Carmelitano had een droom, en hij noemde die droom Cucina Casalinga. In de oude winkel van een poelier aan de Stadionweg begon de Romein (1970) een nieuw leven als traiteur. De heerlijkste gerechten toverde hij uit zijn keuken en steeds vaker vroegen klanten of ze niet een hapje konden blijven eten aan de grote tafel die voor de toonbank stond. En zo groeide Casalinga in vijf jaar uit tot een culinaire oase, mét kookschool en catering. Een droom voor de liefhebbers van een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

Maar nu dreigt die droom in een nachtmerrie te veranderen. Hoewel de zaak perfect past in de plannen voor het nieuwe Stadionplein, weigert stadsdeel Oud-Zuid de benodigde vergunningen te verlenen. Met als gevolg dat de politie al vijf keer de zaak binnenviel en de gasten tien minuten de tijd gaf hun maaltijd naar binnen te werken. Carmelitano: ''Het was de liefde die mij naar Nederland bracht, het is de bureaucratie die mij misschien weer wegjaagt. ''

En dat terwijl dit gedeelte van de Stadionweg, ooit de pishoek van het Olympisch Stadion, wel wat kleur op de bleke wangen kan gebruiken. Aan Casalinga, ingeklemd tussen de sjoel van de Liberaal Joodse Gemeente en een stomerij, zal het niet liggen. Voor het raam bloeien bloemen in de kleuren van de Italiaanse vlag en binnen waant de gast zich in een Romeinse trattoria: een granitovloer, eenvoudige tafels met fleurige tafelkleedjes, kasten met wijn, pasta en Italiaanse specialiteiten en aan de wand een poster van Fellini's Roma en foto's van paus Johannes Paulus II. Het ruikt er zelfs Italiaans.

Marcel van Wolferen, adviseur en toekomstig zakenpartner van Carmelitano: ''Er zijn bijna tweehonderd Italiaanse restaurants in Amsterdam, maar slechts een handjevol is authentiek. Hier zitten elke avond een stuk of tien, vijftien mensen zielsgelukkig te eten en te drinken. Een menukaart is er niet. De chef kookt elke dag iets lekkers. ''

Meer dan vijf jaar is het huiskamerrestaurant geen strobreed in de weg gelegd, en toen Carmelitano in februari naar het stadsdeel stapte met de vraag of de zaak kon worden gelegaliseerd, kreeg hij te horen dat vrijstelling van het bestemmingsplan geen probleem zou zijn. De Italiaan ging aan de slag, huurde een architect in en regelde de financiering. De verbouwing voorziet in een nieuwe keuken, een wijnkelder en aan de achterzijde een serre met een moestuin voor kruiden en vergeten groenten. De kookschool en eetwinkel zouden moeten verhuizen naar het pand van ijzerwarenwinkel Cornelissen, die na 76 jaar met pensioen gaat en de Italiaan heeft gevraagd of hij het huurcontract wil overnemen.

Allemaal mooi en aardig, maar toen puntje bij paaltje kwam, stelde Oud-Zuid zich formeel op en kreeg hij te horen dat de procedures in Nederland nu eenmaal veel tijd in beslag nemen. Bovendien is er nog een boze buurman, die niet van veranderingen houdt en op alle slakken zout legt. Van Wolferen (Amsterdam, 1960): ''De ambtenaren waren vol begrip. Ze zeggen steeds dat alles in orde komt, maar ondertussen hebben we al drie keer een aanzegging gekregen om de stekker eruit te trekken. ''

Begin deze maand had de zaak, waar zeven mensen hun brood verdienen, al gesloten moeten zijn, maar de keuken draait vooralsnog gewoon door. ''We halen nog adem, '' zegt Van Wolferen, ''maar daar is ook alles mee gezegd. Voor het personeel is het vreselijk onzeker en een aantal heeft al ontslag genomen. Het glijdt als los zand door je handen. We kunnen wel procederen, maar dan bestaat het bedrijf niet meer. De krokodil bijt zichzelf in zijn staart. ''

Carmelitano, die in 1994 naar Nederland kwam, staart mismoedig uit het raam. ''Je wordt er wanhopig van, '' zegt hij. ''Laatst dacht ik: als ze me niet willen hebben, ga ik maar terug. ''

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden