Plus

Wanhopige Italianen doen boodschappen zonder af te rekenen

Daklozen in Napels nuttigen een maaltijd uit een gaarkeuken. Beeld Getty Images
Daklozen in Napels nuttigen een maaltijd uit een gaarkeuken.Beeld Getty Images

Met name in het arme zuiden van Italië lijken steeds meer mensen moeite te hebben om hun boodschappen te betalen, met dreigende protesten tot gevolg. De Italiaanse regering heeft 4,7 miljard euro vrijgemaakt.

De lockdown, die in Italië nu al drie weken duurt, begint financieel nijpend te worden. Door het wegvallen van werk zijn veel Italianen in de problemen gekomen. Veel bedrijven zijn al weken dicht en werknemers zitten thuis. De werkloosheidsuitkeringen laten door de trage bureaucratie nog even op zich wachten en veel mensen hebben geen recht op sociale zekerheid.

Vooral in het arme zuiden van het land, waar zwartwerken wijdverbreid is, betekent geen werk dus geen inkomen. Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek werken zo’n 3,7 miljoen Italianen zonder belasting of sociale lasten af te dragen. Dat zijn veelal horecamedewerkers, bouwvakkers en winkelpersoneel. Tachtig procent van het zwartwerken in Italië is geconcentreerd in het zuiden.

Boodschappen niet betalen

De afgelopen dagen waren er meldingen van aanvallen op supermarkten in onder andere Napels en Palermo, en wanhopige Italianen die boodschappen deden zonder af te rekenen. De politie heeft de centrale regering in Rome gewaarschuwd voor het gevaar van protesten of opstanden in het zuiden als er niet snel een oplossing komt.

Ook Napels zit al weken in een lockdown. Beeld Getty Images
Ook Napels zit al weken in een lockdown.Beeld Getty Images

Zaterdagavond kondigde de premier aan in totaal 4,7 miljard euro per direct ter beschikking te stellen van de mensen die het het meeste nodig hebben. Het grootste deel, 4,3 miljard, is een voorschot op het bedrag dat de centrale overheid jaarlijks overmaakt naar de gemeentes, de rest is extra.

Voedselbonnen

Gemeenten kunnen zelf bepalen wie voor een vergoeding in aanmerking komt. Premier Guiseppe Conte maakt bekend dat onder meer geld is vrijgemaakt voor voedselbonnen en - pakketten. Vrijwilligers van de Burgerbescherming gaan langs huizen om eten te brengen bij mensen die in quarantaine zitten of ziek zijn.

Conte deed ook een beroep op supermarktketens om mensen met speciale bonnen 5 tot 10 procent korting te geven. “Mensen lijden psychisch. Ze zijn het niet gewend binnen te blijven. Maar ze lijden ook financieel,” aldus Conte. De huidige noodmaatregelen duren tot 15 april.

Onder naam ‘Cura Italia’ had de regering Conte de afgelopen weken al 25 miljard euro beschikbaar gesteld om de economische malaise die met de coronacrisis gepaard gaat het hoofd te bieden, maar tot op heden was er nog geen geld beschikbaar. Daarbij gaat het onder andere om tijdelijke WW, financiële steun aan bedrijven en zzp’ers, het tijdelijk stopzetten van hypotheken en een bonus voor werkende ouders om een babysitter in te huren.

Een geestelijke houdt orde voor de deur van een kerkelijk centrum waar eten wordt uitgedeeld aan een lange rij mensen. Beeld Getty Images
Een geestelijke houdt orde voor de deur van een kerkelijk centrum waar eten wordt uitgedeeld aan een lange rij mensen.Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden