Wandelende takken overleven al miljoen jaar zonder seks

Hoewel het voor de meerderheid van de mensen een regelrecht schrikbeeld is, wandelen er diersoorten rond op deze planeet die nog nooit aan seks hebben gedaan, en daar al miljoenen jaren prima mee kunnen leven. De wandelende tak blijkt zo'n aseksueel specimen. Dat heeft Canadees onderzoek aangetoond.

Redactie/ Elise Kuit
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Sommige soorten van de wandelende tak, meer bepaald die van het geslacht Timema, blijken zich voort te planten zonder seks. De beestjes, die aan de Amerikaanse Westkust leven, produceren zaad- noch eicel, maar maken genetische klonen van zichzelf. Dat meldt de site van De Standaard.

Canadese wetenschappers hebben aan de hand van deze reproductiemethode getracht te berekenen hoelang de wandelende takken op deze manier al weten te overleven. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat minstens twee soorten, de Timema tahoe en de Timema genevieva, al zeker één miljoen jaar zonder seks door het leven gaan.

Aseksualiteit

Eén van de wetenschappers zei tegen de BBC dat hiermee bewezen is dat aseksualiteit niet noodzakelijk hoeft te resulteren in het snelle uitsterven van een soort.Een veronderstelling die in het verleden voor waarheid werd aangenomen. Men redeneerde dat deze soorten zich weliswaar sneller konden voortplanten, maar evolutionair op een dood spoor zaten. Ze zouden zich immers minder goed kunnen aanpassen aan hun leefomstandigheden.

De Timema zijn nu de oudste insecten van wie bewezen is dat ze voor uiterst lange periodes zonder seks kunnen overleven. Hoe het genetisch klonen precies in zijn werk gaat, is onderwerp van verder onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden