Wanbetalers vooral jonge gezinnen

AMSTERDAM - Jonge mensen met kinderen hebben steeds meer moeite hun rekeningen op tijd te betalen. Bijna een derde van de Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar slaagt daar niet in.Ook starters op de arbeidsmarkt (18 tot 25 jaar) en 55-plussers werken zich regelmatig financieel in de nesten.

Dat blijkt uit onderzoek van Intrum Justitia, het grootste incassobureau van Nederland. Dit bedrijf int voor bijna de helft van de Nederlandse schuldeisers onbetaalde rekeningen.

Volgens het incassobureau is het aantal wanbetalers in vijf jaar tijd bijna verdrievoudigd: in 2003 noteerde het bureau er nog achthonderdduizend, het afgelopen jaar waren het 2,3 miljoen. Gemiddeld hebben zij een betalingsachterstand van 475 euro.

Bij de wanbetalers krijgt het bureau als verklaring voor het slechte betaalgedrag de teruglopende koopkracht. ''Veel mensen zeggen dat de rek er echt uit is. Twee jaar geleden lukte het allemaal nog net, maar nu is de koek op,'' aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Gezinnen met kinderen zijn koploper als het gaat om niet op tijd betaalde rekeningen. Zij hebben gemiddeld 580 euro aan openstaande schulden. Betalingsachterstanden komen in toenemende mate voor bij aankopen met geleend geld, via internet en bij postorderbedrijven. Bovendien betalen gezinnen steeds vaker energie- en zorggerelateerde rekeningen niet op tijd.

Niet alleen de stagnerende koopkracht breekt jonge gezinnen op. In deze groep komen ook de meeste echtscheidingen voor. Uit eerder onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat echtscheidingen de derde belangrijke oorzaak is van financiele problemen. Een volledig huishouden met kinderen wordt financieel hard getroffen bij een echtscheiding. Maar ook het verlies van baan heeft grote gevolgen.

Van de Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar (jonge werkenden en jonge ouders) heeft 28 procent het afgelopen jaar te maken gehad met betalingsachterstand. Vooral abonnementsgelden voor kabel-tv, internet en telefoonrekeningen worden steeds moeizamer voldaan. Hetzelfde geldt voor energienota's en verzekeringen.

55-plussers met te weinig geld kiezen er regelmatig voor vaste lasten als huur, hypotheek, energie en zorg niet op tijd te betalen.

Het incassobureau constateert tegelijk dat de schuldeisers zich harder opstellen. ''Die willen hun geld wel eens zien. Het is een beeld dat we normaal zien als het economisch wat minder gaat, maar nu doen ze het ook als het goed gaat.''Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden