Wanbetalers moeten voor álle geparkeerde uren betalen

Het was een 'slimme' truc: een hele dag parkeren, één uur betalen en de boete voor lief nemen. Daaraan komt vanaf maandag een einde: álle onbetaalde parkeeruren worden bij de wanbetaler in rekening gebracht.

Wanbetalers moeten vanaf maandag álle geparkeerde uren betalen en niet meer slechts één uur. Beeld anp
Wanbetalers moeten vanaf maandag álle geparkeerde uren betalen en niet meer slechts één uur.Beeld anp

Hoe groot het probleem precies is, is niet bekend, maar medewerkers van parkeerbeheerders zeggen dat het regelmatig voorkomt: mensen die hun auto na een boete simpelweg laten staan. Volgens de gemeentewet hoeven ze maar maximaal één uur parkeren te betalen.

Wie in Amsterdam parkeert betaalt parkeerbelasting. Worden ze betrapt op niet betalen, dan wordt een naheffingsaanslag opgelegd. Die bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting én de kosten die gemoeid zijn met het opleggen van die aanslag zelf. Beide bedragen worden afzonderlijk op het aanslagbiljet vermeld.

Werkelijke duur
Tot voor kort was het niet mogelijk om de daadwerkelijke parkeerduur in beeld te brengen en dus gold standaard een berekening over één uur. Gevolg was dat een deel van de wanbetalers de hele dag geparkeerd stond, zonder daarvoor te hoeven betalen.

In die situatie is verandering gekomen omdat parkeerbeheerder Egis Parking Services, sinds vorig jaar de opvolger van Cition, steeds vaker dezelfde straten controleert en dus ook vaker dezelfde auto's tegenkomt. In samenwerking met de Belastingen is nu een systeem ontwikkeld waarbij wel de geconstateerde parkeerduur in rekening kan worden gebracht.

'Extra prikkel'
Verkeerswethouder Pieter Litjens is tevreden en noemt de nieuwe systematiek 'een extra prikkel voor niet-betalers' om in de toekomst wel gewoon te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden