speler van toen

Wamberto deed alsof hij Nederlands sprak door op alles 'ja' te antwoorden

Wie voetbalt bij Ajax, wordt bekend. Maar hoe vergaat het de spelers erna? Het Parool duikelt wekelijks een oud-speler op. Vandaag: Wamberto (39), huisvader en misschien binnenkort wel opa.

Wamberto met zijn gezin. Boven: Danilo, Anna, Wambertinho, Wanderson. Onder: Rosane, Wamberto en hond Romeo Beeld Eigen foto
Wamberto met zijn gezin. Boven: Danilo, Anna, Wambertinho, Wanderson. Onder: Rosane, Wamberto en hond RomeoBeeld Eigen foto

Wie voetbalt bij Ajax, wordt bekend. Maar hoe vergaat het de spelers erna? Het Parool duikelt wekelijks een oud-speler op. Vandaag: Wamberto (39), huisvader en misschien binnenkort wel opa.

Wamberto heeft een mooie dag in het vooruitzicht. Op deze winterkoude ochtend heeft hij wat klein huishoudelijk werk te doen ('ik houd er niet van om met mijn handen op tafel te zitten') en met een half oog zal hij naar de klok kijken. Wanderson komt 's middags terug van de training. Dan staat vader klaar voor zijn zoon, die na de jeugdopleiding bij Ajax is neergestreken bij Lierse SK, een club in de hoogste Belgische klasse.

Later op de middag gaat Wamberto met Wanderson naar het centrum van Antwerpen. Koffietje drinken. Misschien gaat Wambertinho ook mee, want die traint meestal 's avonds. Wambertinho speelt in de derde klasse van België, bij KV Turnhout. In het centrum van Antwerpen zullen ze wat praten over de komende vakantiebestemming. De spreektaal is Portugees, al hebben ze allemaal een Belgisch paspoort.

Warme plek
Zijn oudste zoon, Danilo, keert binnenkort terug uit Rusland. Danilo speelt bij FK Mordovia Saransk en de Russische competitie is bijna toe aan de winterstop. 'Het vriest al acht graden in Rusland. Ik denk dat we op vakantie gaan naar een warme plek,' zegt Wamberto. Net als Wanderson is Danilo opgeleid bij Ajax.

Als Wamberto zegt dat 'we' op vakantie gaan, bedoelt hij de hele familie. Zolang hij geen baan heeft gevonden in het voetbal ('ik ben een jeugdtrainer zoals Simon Tahamata en ik wil wel weer aan het werk') is Wamberto fulltime familieman. Als hij binnenkort geen nieuwe baan heeft, gaat hij zich opgeven voor de trainerscursus in België.

De familie van Wamberto bestaat uit zijn vrouw Rosane, zijn drie zonen Danilo (24), Wambertinho (22) en Wanderson (20). Zijn schoondochter Anna, de vrouw van Danilo, hoort er ook bij. En vooruit, de hond Romeo is ook familielid.

Met uitzondering van Danilo wonen ze met z'n allen in één huis, in Antwerpen. 'Een mooi, groot huis,' zegt Wamberto. Vaak is de Braziliaanse schoondochter van Wamberto ook in België. Want in Rusland is Danilo bijna altijd op trainingskamp, en alleen is ook maar alleen.

Wampie
Wampie, zoals Wamberto de Jesus Sousa Campos bij Ajax altijd werd genoemd, weet wat eenzaamheid is. Hij komt uit een grote Braziliaanse familie, maar op zijn zestiende belandde hij in z'n eentje in België. 'Dat was niet leuk. Maar met de hulp van God heb ik doorgezet, en daarna heb ik een huis gekocht voor mijn ouders. Ook de rest van de familie heeft het nu goed. Danilo moet dus ook doorzetten.'

Wampie weet ook wat het is om de taal niet te spreken, zoals Danilo in Rusland ervaart. Bij Ajax deed hij lange tijd alsof hij Nederlands sprak door op alles 'ja' te antwoorden. Als trainer Co Adriaanse hem vroeg door te dekken, zei hij ja. Vroeg Adriaanse hem het veld breed te houden, zei hij ook ja. Toen Adriaanse echter merkte dat Wamberto er niets van begreep, zei hij als proef op de som: 'Wampie, je huis staat in de fik.' En weer was het antwoord: Ja.

Wamberto was zelf al vader toen hij in België neerstreek. Als zijn zoons het tempo van hun vader hadden gehad, was hij op z'n 39ste al opa geweest. Maar de tijden veranderen. 'In Nederland en België moeten de vrouwen studeren om te werken, dus er is nog geen baby. Dat komt nog.'

undefined

Wamberto viert zijn doelpunt (de 3-2) tegen FC Twente in 2001. Links van hem Andre Bergdolmo, rechts van hem Christian Chivu. Beeld Marcel Antonisse
Wamberto viert zijn doelpunt (de 3-2) tegen FC Twente in 2001. Links van hem Andre Bergdolmo, rechts van hem Christian Chivu.Beeld Marcel Antonisse
Wamberto in 2005 nadat hij tegen RBC het winnende doelpunt heeft gemaakt. Beeld Bastiaan Heus
Wamberto in 2005 nadat hij tegen RBC het winnende doelpunt heeft gemaakt.Beeld Bastiaan Heus
2000: Wamberto maakt de 1-0 tegen sc Heerenveen. Hij wordt gefeliciteerd door Shota Arveladze. Beeld Soenar Chamid
2000: Wamberto maakt de 1-0 tegen sc Heerenveen. Hij wordt gefeliciteerd door Shota Arveladze.Beeld Soenar Chamid
null Beeld Cor Mulder
Beeld Cor Mulder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden