Walvisvaarders boos op Nederland

Activisten van Sea Shepherd AP Photo/Institute of Cetacean Research Beeld ap
Activisten van Sea Shepherd AP Photo/Institute of Cetacean ResearchBeeld ap

DEN HAAG - Een Japanse walvisvaarder is afgelopen weekeinde op zee belaagd door natuurbeschermers die voeren onder Nederlandse vlag. Dat meldde maandag het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek, een organisatie die met steun van de Japanse regering de vloot walvisvaarders beheert. Er zouden onder meer rookbommen en enterhaken zijn gebruikt om het Japanse schip aan te vallen, dat na een confrontatie van iets langer dan een half uur wist te ontkomen.

Het ging om een actie van Sea Shepherd, een internationale antiwalvisvaartorganisatie die fysiek geweld niet schuwt in haar campagnes. Het hoofdkantoor van Sea Shepherd staat in Amsterdam, en al haar schepen varen onder Nederlandse vlag. Het Japanse instituut roept Nederland dan ook op om alle vormen van steun aan Sea Shepherd af te breken.

Een woordvoerder van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) liet maandag weten dat Sea Shepherd onlangs nog per brief door Nederland is gewaarschuwd. In dat schrijven staat dat elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart, zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden.

''Het ministerie heeft vorige week contact gezocht met Sea Shepherd om meer helderheid te krijgen over recente incidenten in de Antarctische wateren'', aldus de zegsman. ''Daarnaast heeft het ministerie namens de Nederlandse regering nogmaals gewezen op de noodzaak van het naleven van internationale wet- en regelgeving ten behoeve van de veiligheid op zee. Ook heeft de Nederlandse regering in december in een gezamenlijke verklaring (met Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten) de acties veroordeeld.''

Qua handhaving heeft Nederland, volgens de woordvoerder, op dit moment niet afdoende bestuursrechtelijke mogelijkheden om in te grijpen bij misdragingen op zee en waar de veiligheid wordt aangetast. ''Daarom is er een voorstel tot wijziging van de zeebrievenwet ingediend bij de Tweede Kamer. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan het opstellen van een rijkswet, die het mogelijk moet maken om de Nederlandse nationaliteit van een zeeschip in te trekken. Het streven is om deze wet voor het zomerreces bij de Kamer in te dienen.''

De zegsman schetst dat de Nederlandse regering tegenstander is van de walvisvaart. ''Over dat standpunt laat zij ook nooit enige onduidelijkheid bestaan in de internationale contacten die de regering heeft. Daarbij beschouwt de Nederlandse overheid de vrijheid van meningsuiting en recht van demonstratie als fundamentele burgerlijke rechten.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden