Wallenzaken mogen blijven

AMSTERDAM - Een aantal ondernemers op de Wallen wier vergunningen zouden worden ingetrokken wegens banden met pornobaron 'Dikke Charles' Geerts, mag blijven. Dat schrijft burgemeester Job Cohen de gemeenteraad.

De 'amnestie' geldt overigens niet voor de bekende, grote ondernemers in de rosse buurt die aan Geerts gelieerd waren, zoals het duo Bert Cirkel en Citon Chang (exploitanten van bordelen en een café bij het Oudekerksplein), en Jan Otten (exploitant van het sekstheater Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal). Over Cirkel, Chang en Otten heeft de gemeente nadere adviezen gevraagd van het landelijke Bureau Bibob.

Eind 2006 kreeg een trits ondernemers op de Wallen te horen dat hun vergunningen zouden worden ingetrokken op grond van de Bibob, de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur; het gevaar werd groot geacht dat zij hun vergunningen zouden misbruiken voor witwasserij.

Spil was Geerts, destijds de grootste vastgoedbezitter en raamexploitant op de Wallen. Geerts koos in de loop van 2007 eieren voor zijn geld: hij verkocht achttien panden voor 25 miljoen euro aan de NV Stadsgoed. Cirkel en Chang zijn nog steeds aan het procederen.

Van vijf kleinere zaken is nu besloten dat zij alsnog vergunning krijgen, zij het onder strikte voorwaarden: van tijd tot tijd moet worden aangetoond dat de boekhouding transparant is. Onder hen is Aurore Robert, eigenares van hotel Luxer in de Warmoesstraat, die grote sommen geld van Geerts heeft geleend.

Cohen schrijft dat er twee redenen zijn de bezwaren tegen de ondernemers te laten varen. Ten eerste blijkt uit de nieuwe informatie dat sommige zaken te oud zijn om meegenomen te worden in de weging van het gevaar van witwasserij. Tweede reden: 'Ook de jurisprudentie van de afgelopen tijd heeft geleid tot een aanscherping van het standpunt.' Met andere woorden: de rechter pikt niet alles meer als het gaat om Bibob. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden