Wallenramen: één vijfde weg

AMSTERDAM - De raamprostitutie op en rond de Wallen is met twintig procent verminderd, als gevolg van het project '1012'.Van de 458 ramen zijn inmiddels negentig opgekocht, terwijl gesprekken worden gevoerd over de aankoop van nog eens 110 exemplaren. Dit schrijft wethouder van Financiën Lodewijk Asscher in een brief aan de gemeenteraad, over de tussenstand van het gemeentelijk project om de Wallen en omgeving schoon te vegen.

Naast de 53 ramen van Charles Geerts zijn vijftien ramen opgekocht van Dirk Holtman op het Oudekerksplein en een twintigtal elders in het centrum. De panden zijn met steun van de gemeente nu in bezit van woningcorporatie Ymere en NV Stadsgoed, de ontwikkelingsmaatschappij van corporatie Het Oosten.

Asscher schrijft dat het project 1012, vernoemd naar het postcodegebied, 'voortvarend' verloopt. ''Klaarblijkelijk is de tijd rijp.'' Maar hij waarschuwt dat de onderhandelingen over de aankoop van nog meer ramen tijdrovend zijn, terwijl succes niet is verzekerd. De gemeente weigert meer dan de marktwaarde van de panden te betalen, benadrukt de wethouder.

Asscher schrijft dat hij 'zonering' nastreeft van de raamprostitutie, die moet verdwijnen uit de Korsjespoortsteeg, van het Singel, van het Oudekerksplein en uit de Spuistraat. Op de Oudezijds Achterburgwal en omgeving wordt 'vermindering' nagestreefd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden