Wallenbaas zet gemeente klem

Blijven rode lampen het historisch stadsgezicht rond het Oudekerksplein ontsieren? Foto Elmer van der Marel Beeld
Blijven rode lampen het historisch stadsgezicht rond het Oudekerksplein ontsieren? Foto Elmer van der Marel

AMSTERDAM - Het gemeentelijke plan om de Wallen op te schonen, dreigt spaak te lopen. De familie Venekamp, eigenaar van vele panden op en rond het Oudekerksplein in Amsterdam, is niet bereid die te verkopen aan bijvoorbeeld een woningcorporatie. Dat zegt de familie vandaag in Het Parool.

''Wij staan niet open voor verkoop. Ook niet voor een bod dat boven de marktprijs ligt,'' aldus Nathalie Venekamp, die de exploitatie van de bordelen voor haar rekening neemt. Alleen al op het Oudekerksplein exploiteert zij 23 'ramen'.

Een belangrijke pijler onder het opschonen van de Wallen (ook bekend als project 1012) is dat het Oudekerksplein helemaal prostitutievrij wordt gemaakt; het gebied moet 'een culinaire sfeer' krijgen. De gemeente was al een eind gevorderd met het verdrijven van de prostitutie van het plein: pornobaron Charles Geerts en vastgoedhandelaar Dirk Holtman zijn door woningcorporaties voor ruim dertig miljoen euro uitgekocht, anderen zijn aangepakt met de Wet Bibob, gericht tegen investeringen van misdaadgeld.

De familie Venekamp (met name Jan Venekamp en zijn dochter Nathalie) is op het Oudekerksplein het laatste obstakel. Pogingen de exploitatievergunningen van de familie in te trekken met de Wet Bibob zijn kortgeleden echter mislukt. De familie is ook niet van plan de bordelen vrijwillig te verkopen, te meer daar de omzet van hun 'ramen' aanzienlijk is gestegen door de sluiting van de overige bordelen in de buurt.

De gemeente dreigde eerder onwillige exploitanten te onteigenen. ''Neem van me aan dat wij ons huiswerk hebben gedaan,'' zegt Nathalie Venekamp. De familie heeft deze week bovendien, in weerwil van project 1012, van stadsdeel Centrum nieuwe exploitatievergunningen gekregen voor zeker drie jaar.

De gemeente Amsterdam erkent dat ze een groot probleem heeft met de familie: ''Iedereen heeft natuurlijk rechten, ook de familie Venekamp. We hebben steeds gezegd dat het prostitutievrij maken van het Oudekerksplein een langdurig traject is - áls het al lukt.'' (BART MIDDELBURG)

Vandaag in Het Parool de spread 'Oudekerksplein zonder hoeren is vrome wens'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden