Wallen-ondernemer wil schadevergoeding

AMSTERDAM - Een van de bekendste ondernemers van de Amsterdamse Wallen en de gemeente Amsterdam troffen elkaar donderdag in de rechtszaal. Nathalie Venekamp eist een schadevergoeding van 30.000 euro van de hoofdstad. Zij exploiteert een aantal panden met prostitutieramen (eigendom van haar vader Jan Venekamp) op het Oudekerksplein.

De gemeente deed er enkele jaren geleden te lang over om te beslissen of Venekamp een vergunning kreeg. Pas nadat de onderneemster naar de rechter was gestapt, nam Amsterdam een besluit: zij kreeg een licentie. In de tussentijd had zij één pand - met drie ramen - echter twintig weken niet kunnen verhuren.

De advocaat van de gemeente stelde donderdag dat Amsterdam er niks aan kon doen dat de beslissing over de vergunning te laat viel. De hoofdstad wachtte namelijk nog op een rapport van het landelijk bureau Bibob over Venekamp. De raadsman van de onderneemster wierp echter tegen dat de gemeente ook dan op tijd een besluit had moeten nemen.

De schadeclaim vloeit voort uit een procedure waarin Venekamp lang was verwikkeld met de gemeente. Amsterdam liet in 2007 weten haar vergunning te willen intrekken, omdat in haar bedrijf mogelijk crimineel geld zou worden witgewassen. Later kreeg de raamexploitante onder strenge voorwaarden een licentie van korte duur. Eind vorig jaar kwam de gemeente echter terug op de beschuldigingen en kreeg Venekamp alsnog een gewone vergunning.

De onderneemster zei donderdag vooral uit principe een schadevergoeding te eisen. Zo wil zij laten zien ''dat de gemeente zich niet alles kan permitteren''. ''Het is voor de hele stad.''

De familie Venekamp runt als enige nog prostitutiepanden op het Oudekerksplein. De gemeente Amsterdam wil daar juist alle ramen weg hebben. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden