Wallen in ban drank en nepdope

Een pand op De Wallen. Foto ANP Beeld
Een pand op De Wallen. Foto ANP

AMSTERDAM - Na de jarenlange overlast van heroïnejunks maken nu alcoholisten en een groot aantal piepjonge, hypercriminele 'nepdopedealers' de Wallen onveilig. Politie, buurt en hulpverlening broeden op een nieuw strijdplan.

De politie schat dat ruim duizend nepdopedealers actief zijn in het Wallengebied. Zij proberen allerlei nepdrugs - die door moeten gaan voor pillen, cocaïne of cannabis - te verkopen aan de hordes toeristen die op de Wallen rondlopen.

Volgens Giel van Brussel, clusterhoofd drugshulpverlening bij de Amsterdamse GGD, is deze nieuwe probleemgroep veel jonger en veel lastiger aan te pakken dan de groepen die de afgelopen jaren overlast veroorzaakten op de Wallen.

"Ze zijn vaak hypercrimineel, hebben gedragsstoornissen, psychiatrische problemen of zijn zwakbegaafd. Bovendien zijn ze vaak verslaafd aan drugs." Omdat ze geen heroïne gebruiken, maar cannabis en cocaïne, kan de GGD ze geen substituut bieden.

Volgens Van Brussel weten politie en hulpverleners nog niet wat ze met deze nieuwe groep aanmoeten. "Iedereen kent ze, maar we weten er geen bal van. Ik vrees voor een herhaling van de problemen die we de afgelopen jaren hebben gezien met heroïneverslaafden."

Commissaris Jan Pronker, districtschef van Amsterdam Centrum, zegt dat de politie op dit moment vooral met gebiedsverboden nepdopedealers weert. "Gelukkig gaat de burgemeester daarmee tegenwoordig verder. Daardoor kunnen we deze mensen sneller en langer uit het gebied verwijderen."

Behalve de nepdopedealers is ook de grote groep alcoholverslaafden in het stadsdeel een grote zorg voor de politie. Zij houden zich op dit moment vooral op op de Westermarkt en rond de Koepelkerk aan het Singel. Op veel andere plekken die vroeger bekend stonden als hangplek van drankverslaafden, zoals de Siebbeleshof, het Zuiderkerkhof en de Lastageweg, geldt tegenwoordig een alcoholverbod.

"Alcoholverslaafden zijn een volgend probleem op de Wallen. Die moeten gedwongen geholpen worden, net zoals we dat de afgelopen jaren gedaan hebben bij heroïnegebruikers," zegt Pronker. "Helaas hebben we voor die doelgroep nog weinig ontwikkeld." Bij de aanpak van de nepdopedealers en alcoholisten willen politie, stadsdeel Centrum en hulpverlening hetzelfde te werk gaan als bij het bestrijden van overlast door junks. (JASPER KARMAN)

Lees verder in de krant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden