Update

Wallen-exploitant Venekamp mag toch blijven

De nederlaag van de gemeente tegen Venekamp is een gevoelige omdat zij de laatste ondernemer is die nog prostitutiepanden exploiteert op het Oudekerksplein. Foto Elmer van der Marel Beeld
De nederlaag van de gemeente tegen Venekamp is een gevoelige omdat zij de laatste ondernemer is die nog prostitutiepanden exploiteert op het Oudekerksplein. Foto Elmer van der Marel

AMSTERDAM - De familie Venekamp - bordeelhoudster Nathalie Venekamp en haar vader, slager Jan Venekamp uit de Lange Niezel - heeft van burgemeester Job Cohen een brief gehad waarin staat dat hen niets kan worden gemaakt op grond van de wet-Bibob.

Eerder had de gemeente Amsterdam Nathalie Venekamp laten weten voornemens te zijn haar bordeelvergunningen in te trekken vanwege vermeende criminele contacten van haarzelf en haar vader.

Nathalie Venekamp exploiteert zeven bordelen (een kleine twintig 'ramen') op en rond het Oudekerksplein. Zij heeft de zaak overgenomen van haar vader, een veteraan in het gebied: de commissie-Van Traa rekende hem in 1996 tot de zestien criminele ondernemers die de dienst uitmaakten op de Wallen.

Venekamps dochter Nathalie had daarnaast lange tijd een relatie met worstelaar/freefighter Freek Hamaker. Justitie heeft in het verleden contacten geconstateerd tussen Willem Holleeder en Hamaker.

Mede op die gronden liet de gemeente de Venekamps begin vorig jaar weten voornemens te zijn de exploitatievergunningen in te trekken op grond van de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob).

De familie ging daartegen in beroep bij de Bezwaarschriftencommissie, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Nathalie Venekamp stapte daarop naar de bestuursrechter, maar die is niet meer toegekomen aan een uitspraak: inmiddels namelijk, heeft de gemeente wel exploitatievergunningen verstrekt aan Venekamp senior, waarmee werd aangegeven dat er van de zijde van de gemeente geen bezwaren meer zijn tegen de familie. Die gang van zaken was voor burgemeester Cohen aanleiding een 'excuusbrief' te sturen volgens de familie Venekamp.

De familie Venekamp is in zekere zin een obstakel voor de gemeente bij het prostitutievrij maken van het Oudekerksplein. Wethouder Lodewijk Asscher wil alle bordelen daar per se weg hebben. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden