Wall Street toch positief de week uit

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen kwamen vrijdag weer wat in beweging nadat de Amerikaanse overheid cijfers over de arbeidsmarkt in december naar buiten had gebracht. De hele week was er door beleggers naar uitgekeken. Zij hadden echter verwacht en gehoopt dat het banenverlies tot stilstand zou zijn gekomen, maar niets bleek minder waar. In december gingen 85.000 banen verloren.

Toch herstelde de markt zich. Enerzijds omdat een aangepast cijfer over november over de banenmarkt juist meeviel, anderzijds omdat er goed nieuws kwam van post- en pakjesbezorger United Parcel Services (UPS).

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot de handelsweek af op een stand van 10.618,19 punten, een winst van 0,1 procent vergeleken met een dag eerder. De S&P 500-index sloot de week af op een stand van 1144,98 punten, een stijging van 0,3 procent. De Nasdaq sloot op een stand van 2317,17 punten, dat is een winst van 0,7 procent.

Banenverlies

Het nieuws over het banenverlies zorgde bij aanvang van de handel voor verliezen op alle borden. Toen de beleggers eenmaal bekomen waren van de schrik en zich realiseerden dat banenverlies hoort bij een herstellende economie, trok het sentiment aan. Zoals president Barack Obama het verwoordde: De weg naar herstel is nooit recht. Bovendien bleek uit herziene cijfers dat er in de maand november juist 4000 banen bijgekomen waren in plaats van 11.000 verloren waren gegaan.

En analisten houden er rekening mee dat ook het cijfer over december in positieve zin aangepast wordt. ''De cijfers van vorige maand zijn naar boven bijgesteld, dit cijfer wordt vast ook herzien waardoor het positiever uitvalt'', zei een optimistische analist.

Enthousiast

Post- en pakjesbedrijf UPS verhoogde de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en liet weten 1800 banen te schrappen. Beleggers reageerden daar enthousiast op. In het kielzog van UPS ging ook de koers van concurrent FedEx omhoog. Het reilen en zeilen bij bedrijven als UPS wordt algemeen gezien als goede graadmeter voor de economie. Als het economisch goed gaat versturen consumenten en bedrijven meer post en pakjes dan wanneer het slecht gaat. Het aandeel UPS won bijna 5 procent en dat van branchegenoot FedEx 2,5 procent.

Hoopvol

Het positieve bericht van UPS stemde beleggers ook al hoopvol voor maandag, wanneer aluminiumproducent Alcoa met cijfers komt. Dat aandeel noteerde 2,5 procent hoger en was daarmee de grootste stijger in de Dow.

Een euro kostte aan eind van de handel in New York 1,4418 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,4350 dollar. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden