Wall street: money never sleeps ***

null Beeld

Regie: Oliver Stone
Met: Shia LaBeouf, Carey Mulligan, Michael Douglas, Josh Brolin

De geschiedenis leert ons dat een charismatische schurk met een film aan de haal kan gaan. Toch waren Michael Douglas en Oliver Stone hoogst verbaasd, toen ze na hun samenwerking in Wall Street (1987) regelmatig van beurshandelaren te horen kregen dat de meedogenloze speculant Gordon Gekko hen tot voorbeeld diende. De film waarschuwde voor onethische handelspraktijken, maar de daverende speech waarin Douglas onder het motto Greed is good een lofzang op inhaligheid bracht, overvleugelde in sommige kringen de boodschap. Douglas kreeg er een Oscar voor, en Stone kon in de afgelopen twee jaar constateren dat hij een profetische film had gemaakt.

De recente crisis maakt dat Wall street: money never sleeps niet zomaar een vervolg op een oud succesnummer is, maar het is ook geen afrekening met de windhandelaren die de huidige crisis veroorzaakten. Met twee nieuwe scenarioschrijvers kiest Stone primair voor een familiedrama, waarin een door gevangenschap gelouterde Gekko toenadering tot zijn dochter zoekt.

De schurk krijgt een fraaie rentree, met een hilarisch ontslag uit de bajes en een amusante speech voor studenten, waarin hij afstand neemt van zijn oude praktijken en speculatie als kanker in de handelssector omschrijft. In Wall Street zagen we Gekko door de ogen van zijn gecorrumpeerde pupil Charlie Sheen, in het vervolg zien we hem met de blik van de idealistische beurshandelaar Shia LaBeouf, die een relatie met zijn dochter heeft. Omdat de jongen in hoge financiële kringen werkt, biedt de film een inkijkje op de recente crisis, maar de escalerende richtingenstrijd tussen concurrerende banken en handelsfirma's blijft steken in vluchtige schetsen, die door vakjargon en cijferbrij lastig te duiden zijn.

Als het familiedrama een meeslepend karakter had, was het mogelijk overkomelijk geweest, maar tussen Douglas, LaBeouf en actrice Carrey Mulligan springen geen vonken over. Wall street: money never sleeps is een meanderende film, waarin sterke bijrolspelers de sterren regelmatig in de schaduw stellen en de achtergronden interessanter ogen dan de dramatische kern. Er had dus meer in gezeten, maar de Stone van nu maakt een zelfvoldane indruk. Hij kan niet concurreren met de branieschopper die de wereld 23 jaar geleden waarschuwde, en zijn gelijk onlangs bewezen zag. (BART VAN DER PUT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden