Wall Street loopt averij op

NEW YORK - De effectenmarkten in New York beleefden woensdag de slechtste handelsdag tot dusver dit jaar. Chinese maatregelen voor de beperking van de kredietverstrekking en enkele tegenvallende resultaten van bedrijven waren de belangrijkste boosdoeners. Daarnaast temperde een teleurstellende vooruitblik van IBM het optimisme onder beleggers over de technologiesector.

De koersverliezen namen tegen het einde van de handel wel af. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 122,28 punten (1,1 procent) lager op 10.603,15 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 12,19 punten, ofwel 1,1 procent, op 1138,04 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 29,15 punten (1,3 procent) omlaag tot een stand van 2291,25 punten.

Beleggers reageerden negatief op het nieuws dat de Chinese centrale bank een aantal banken hogere kredieteisen heeft opgelegd. De strafmaatregel moet de kredietverstrekking, die in het begin van het jaar flink is toegenomen, afremmen en voorkomen dat de inflatie oploopt. Een beperktere beschikbaarheid van krediet zou tot lagere economische groei leiden en daarmee tot een zwakkere ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Dat is slecht voor de beurskoersen.

IBM

IBM was met een 2,9 procent lagere koers de grootste daler in de Dow. Het technologieconcern maakte dinsdag na het slot van Wall Street beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend en verhoogde de winstverwachting voor heel 2010. Maar dat zat volgens handelaren al in de aandelenkoers verwerkt. Velen van hen rekenden op meer.

Investeerders in de bankensector hadden een drukke dag met de de stroom resultaten van 'financials'. Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte een verlies bekend over het vierde kwartaal van ruim 5 miljard dollar. Maar de bank liet ook weten dat de problemen op het gebied van kredietverstrekking stabiliseren. Dat leverde Bank of America een koerswinst op van 1 procent, waarmee het de grootste stijger was in de Dow. Morgan Stanley en Wells Fargo, die eveneens hun cijfers publiceerden, verloren respectievelijk 1,1 en 1,6 procent. De cijfers van U.S. Bancorp (plus 2,5 procent) wel in de smaak.

Kraft

Het levensmiddelenconcern Kraft ging 2,1 procent onderuit. Dat had mogelijk te maken met beleggingsgoeroe Warren Buffett, die zich blijft verzetten tegen plannen van Kraft om de Britse chocolade- en snoepgoedfabrikant Cadbury over te nemen. De grootaandeelhouder van Kraft noemde de overname woensdag een 'slechte deal' en vraagt zich af hoe die gefinancierd gaat worden.

Op de valutamarkt bereikte de dollar het hoogste niveau tegenover de euro in vijf maanden. Zorgen over de overheidsfinanciën van Griekenland zetten de Europese munt onder druk. De euro zakte 1,4 procent in waarde tot 1,410 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden