Wall Street in de plus

NEW YORK - De beurzen in New York profiteerden donderdag van een reeks macro-economische cijfers. Maar het handelsvolume, ofwel het aantal aandelen dat van eigenaar verwisselde, was laag. Frisdrankenfabrikant Coca-Cola boekte een aardige koerswinst na het oplossen van een handelsdispuut.

Kort voor het slot stond de toonaangevende Dow-Jonesindex op een winst van 0,6 procent op 10.402 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,5 procent tot 1101 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 2193 punten.

Voor het openen van Wall Street bleek dat het Amerikaanse handelstekort in oktober uitgekomen is op 32,9 miljard dollar, wat lager was dan verwacht. Analisten rekenden op 36,8 miljard dollar. Het lagere handelstekort kwam doordat de waarde van export is toegenomen. Volgens economen is dat mede het gevolg van de recente waardedaling van de dollar. Dat maakt Amerikaanse producten voor importeurs elders in de wereld aantrekkelijk.

Gedwongen verkopen

Verder werd donderdag bekend dat het aantal gedwongen verkopen van huizen in november voor de vierde maand op rij is gedaald. Ook positief was dat gemiddeld steeds minder mensen een uitkeringsaanvraag doen in de Verenigde Staten. ''Door de goede macrocijfers en de zwakker geworden dollar zie je dat er geen druk is om aandelen te verkopen'', stelde een Amerikaanse handelaar.

Coca-Cola ging 1,6 procent vooruit. Het bedrijf maakte bekend een geschil te hebben opgelost met groothandelaar Costco Wholesale. De ruzie ging over de prijs. Costco liet weten de frisdrank vanaf komende maandag weer op de plank te hebben staan.

Positief rapport

Technologiebedrijf United Technologies steeg 0,9 procent. De aanleiding daarvoor was een positief rapport over het bedrijf van een financieel analist van de bank JP Morgan. United Technologies maakte eerder op donderdag bekend een belang te kopen van 49,5 procent in Clipper Windpower, producent van windturbines. Daarvoor betaalt het bedrijf 271 miljoen dollar.

De bank Citigroup stond onveranderd. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen dat het concern van plan is om ter waarde van 15 miljard dollar nieuwe aandelen uit te geven. Daarmee zou eerder verkregen staatssteun worden terugbetaald.

AOL

Het beursdebuut van internetbedrijf AOL was teleurstellend, het aandeel verloor 1,9 procent. Mediabedrijf Time Warner splitste AOL eerder af van de eigen organisatie om het onderdeel apart naar de beurs te brengen. Time Warner steeg op de beurs met 4,3 procent.

De euro noteerde 1,4730 dollar, tegen 1,4720 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden