Wall Street houdt uitverkoop na winst Obama

De herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama is woensdag met stevige verliezen ontvangen op Wall Street. Na de stembusstrijd richten de zorgen van beleggers zich nu op de grote begrotingsproblemen die Obama met een verdeeld Congres moet zien op te lossen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS


De Dow-Jonesindex eindigde 2,4 procent lager op 12.932,73 punten. Dat is de laagste stand sinds begin augustus. De S&P 500 zakte eveneens 2,4 procent, tot 1394,53 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,5 procent in tot 2937,29 punten.

'Beleggers vragen zich af of Obama de begrotingsproblemen nu wel kan oplossen, terwijl hij dat voor de verkiezingen niet kon', zei een Amerikaanse handelaar tegen persbureau Reuters. Hij wees daarbij op het compromis dat Republikeinen en Democraten moeten vinden voor de aanpak van de staatsschuld. Daarmee moeten ze voorkomen dat een reeks automatische belastingverhogingen en bezuinigingen de Amerikaanse economie begin volgend jaar in een recessie storten.

De zorgen van beleggers werden woensdag vergroot door Europa. De Europese Commissie kwam met sombere prognoses voor de economische groei in de EU in 2013. ECB-president Mario Draghi benadrukte nog maar eens dat die malaise zelfs niet aan Duitsland voorbijgaat.

Onder de verliezers op Wall Street bevonden zich onder meer aan energie, gezondheidszorg en defensie gerelateerde aandelen. Bedrijven uit die sectoren werden geacht te profiteren van een overwinning van Mitt Romney.

Daarnaast werden vooral bankaandelen massaal van de hand gedaan. Beleggers leken daarmee bevreesd voor een strengere aanpak van de financiële sector, die openlijk steun betuigde aan Romney in de aanloop naar de verkiezingen. In de Dow Jones bungelden JPMorgan Chase en Citigroup onderaan met minnen van circa 6 procent. Ook andere grote banken werden hard geraakt. Goldman Sachs verloor 6,5 procent, Bank of America leverde 7 procent in en Morgan Stanley werd 8,5 procent minder waard.

Time Warner won ruim 4 procent. Het mediaconcern boekte afgelopen kwartaal meer winst dan een jaar eerder en gaf bovendien aan dat de advertentiemarkt in de VS dit kwartaal zal aantrekken.

De economische zorgen zetten stevige druk op de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met bijna 5 procent tot 84,60 dollar. De euro was met 1,2765 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden