Plus

Walking football groeit snel: 'Hé Neymar, lukt het?'

Steeds meer voetbalclubs in Amsterdam bieden 'walking football' aan. Vooral onder zestigplussers is deze spelvorm populair. En het is nog gezellig ook.

Jesper Roele
De warming-up voor het potje walking football in sporthal Gaasperdam in Zuidoost. Beeld Tammy van Nerum
De warming-up voor het potje walking football in sporthal Gaasperdam in Zuidoost.Beeld Tammy van Nerum

"Kom op mensen, ik ben zelf ook senior," roept trainer Gilbert Williams (71) lachend, terwijl hij de warming-up van het walking footballteam van Zuidoost United leidt in sporthal Gaasperdam. Elke maandagmiddag heeft Williams ongeveer twintig mannen en vrouwen onder zijn hoede. Streng hoeft hij niet te zijn, het draait bij deze 'Old Stars' vooral om plezier.

Drie jaar geleden begon Williams met de trainingen. "In Suriname kwam ik Harry Supheert van stadsdeel Zuidoost tegen. Hij vroeg mij of ik de ouderen in Zuidoost enthousiast kon maken om meer te gaan bewegen."

"Terug in Amsterdam vroeg Supheert of ik een walking footballteam wilde opzetten. Het stadsdeel heeft mij toen geholpen met een klein budget voor flyers. Ik kwam bij het flyeren veel bekenden tegen en ­uiteindelijk zijn we tot een behoorlijke groep ­gekomen."

Veel dames
Bijzonder aan het team van Zuidoost United is de mix van mannen en vrouwen. Volgens Williams is dat toeval. "Voor de voetbaltraining gaf ik aan een groep vrouwen gymnastiekles om soepel te blijven. Toen ze na hun eigen training de voetbaltraining zagen, wilden ze ook meedoen. Nu hebben we veel dames in het team."

Edith Lansdorf (53) is een van die dames. "Ik ken Gilbert van werk en hij vroeg of ik wilde meespelen."

"Ik heb er nu zo'n plezier in dat ik maandag vrijhoud om te kunnen meedoen. Dan kan ik weleens fanatiek zijn, dan noemen de mannen mij meteen Neymar. Ook zit ik in de teamcommissie, waarmee we uitjes ­regelen. Laatst zijn we allemaal gezellig gaan bowlen."

Robert Biezen (72) is een oudgediende. "Ik ken Gilbert nog uit Suriname, daar speelden we samen in de top. Dat is natuurlijk wel een verschil met hoe het nu gaat. Hier doe ik vooral mee voor de conditie en de gezelligheid. Fit blijven en sociale contacten, daar gaat het mij om."

Vriendenkring
Tijdens het partijtje gaat het er fanatiek aan toe, maar trainer Williams blijft de baas. Als hij fluit, volgt er soms discussie, maar de trainer beslist. Mildred Williams (69), de vrouw van Gilbert én speler, is trots op haar man.

"Wie meedoet, ontmoet ook andere mensen. Je vriendenkring wordt snel breder. Vorig jaar hebben we een wedstrijd tegen ADO Den Haag gespeeld. Wonnen we met Zuidoost United maar mooi van ze."

Als de training is afgelopen, volgt er nog een coolingdown. "Ik ben tevreden," zegt Williams. Dat ben ik eigenlijk altijd wel, als er maar lol is. En nu gaan we gezellig de kantine in!"

Old Stars
Walking football is een aangepaste voetbalvorm voor voornamelijk zestigplussers. Er mag niet worden ­gerend en de bal mag niet hoger dan de heup komen. In samenwerking met het Ouderenfonds en de gemeente lopen er op dit ­moment acht initiatieven in de stad met ongeveer 120 deelnemers. De sport wint aan populariteit. In 2016 bood alleen Zuidoost United walking football aan, nu kan men ook bij SC Only Friends, ASV de Dijk, OSV, GeuzenMiddenmeer, TOS Actief, LEBO en Nieuw-West terecht. Meer informatie op oldstars.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden