PlusMijn Amsterdam

Waldemar Torenstra: 'Een grote stad moet rafelrandjes hebben'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: acteur Waldemar Torenstra.

Waldemar Torenstra (45) is, naast rechercheur De Cock in Baantjer, vanaf woensdag ook in de film Singel 39 te zien. Beeld Caro Lenssen
Waldemar Torenstra (45) is, naast rechercheur De Cock in Baantjer, vanaf woensdag ook in de film Singel 39 te zien.Beeld Caro Lenssen

Mijn buurt
"Nog steeds de Jordaan, ondanks alle toeristen die er met hun rolkoffers doorheen denderen. Het heeft geen zin om erover te zeuren, want Amsterdam is gewoon net zo druk geworden als alle andere grote Europese steden."

Met pek en veren de stad uit
"De helft van die rolkoffers."

Restaurant
"Ik ga vaak eten bij Pastis bij de Bosboom Toussaintstraat, altijd een gezellige hang-out, omdat je daar zo'n fijn pleintje hebt, waar je lekker kunt ballen. En ze hebben er heel lekkere wisselende vegetarische gerechten."

Pastis bij de Bosboom Toussaintstraat Beeld Lin Woldendorp
Pastis bij de Bosboom ToussaintstraatBeeld Lin Woldendorp

Ergste horeca-ervaring
"Ik was eens onderweg naar een afspraak in de Zeeheldenbuurt, maar had nog niet geluncht en het regende, dus dreef mijn hongerigheid me een louche tent binnen. Er zat een man aan de bar die er al jaren leek te zitten en na vijf minuten scharrelde de eigenaar binnen die me zijn gehaktbal kon aanraden. Die gast kwam terug met een bal geprakte Whiskas die even door de frituur was gehaald. Vervolgens gingen hij en die stamgast me op mijn vingers zitten kijken, terwijl ik die bal probeerde weg te krijgen. Ik heb weleens geprobeerd op te zoeken waar het was, maar ik kon het niet meer vinden. Het is net een beeld uit een David Lynchfilm. Dat je denkt: is dit wel echt gebeurd?"

Museum
"Ik zit een beetje in de doe-hoek, want ik ga met de kinderen vaak naar Nemo. Bij Micropia was het mooi om te zien hoe kinderen voor het eerst beseffen dat er naast grote beesten ook nog een hele wereld op microniveau is, waar kleine beestjes leven. Dat vonden ze heel grappig om via proefjes met de microscoop te ontdekken."

Squash City Beeld Lin Woldendorp
Squash CityBeeld Lin Woldendorp

Beste plek om te sporten
"Squash City, bij mij om de hoek. Naast squashbanen zijn er een heerlijke sauna en bubbelbad, en je kunt er goed eten en drinken. Fijne mix van mensen en niet zo'n opgefokt sportschoolgebeuren."

Monument
"Het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark. Een groot beeld, dat toch een beetje is weggestopt in de hoek. Er zit veel beweging in en de vooruitgangsgedachte waarmee de slavernij werd gerechtvaardigd, is goed uitgebeeld. Daarachter zie je de ellende en de waanzin van dat denken. Het trof me echt."

Brug
"De Multatulibrug. Een plek met veel gezichten. Aan de ene kant kroegjes waar ik al jaren kom, aan de andere de chocolaatjes van het deftige Puccini en dan vind je onder de brug in de catacomben tentoonstellingen, maar ik heb er ook weleens staan housen tot half acht."

Beste terras
"Helaas net overleden, maar dat was natuurlijk bij de Finch. Lekker klein, in de zon en er zaten altijd vrienden of bekenden. Het was ook niet zo'n truttige zaak, dus je kon er nog gewoon bier drinken op straat. Nu heb ik mijn hoop gevestigd op het weer opengaan van 't Blauwe Theehuis eind mei."

Het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark Beeld Lin Woldendorp
Het Nationaal monument slavernijverleden in het OosterparkBeeld Lin Woldendorp

Mooiste seizoen
"Die paar weken in de lente dat de zon schijnt, de bomen uitkomen met dat hele frisse groen en je al lekker warm in je raam kunt zitten, maar de grachten nog niet ruiken. Magisch. Het valt zo rond rokjesdag. Een fijne combinatie."

Favoriete Amsterdammer
"Sinds de 1-1 tegen Juventus heb ik elf favorieten. De jongens van de Ajaxselectie. Wat een heerlijke eenheid."

Kroeg
"Palmsprings. Een klein buurtkroegje, waar je met vrienden uit de buurt voetbal kijkt. Ik weet niet of eigenaar Hylke er blij mee zal zijn dat ik dit noem, want het is er al heel druk."

Favoriet vervoermiddel
"De fiets. Deze heb ik al bijna negen jaar. En hij staat gewoon op een slotje. Dat is toch niet normaal? Hij is wel lelijk."

Dit kan beter
"Het is allemaal zo netjes. Je fietst soms letterlijk door een openluchtmuseum, toeristen wanen zich in Madurodam en vergeten dat er mensen wonen, maar geef toe: zo ziet het er ook wel een beetje uit. Toen we Baantjer draaiden, was er geen straat in Amsterdam waar we terechtkonden, omdat alle oude grijze stenen vervangen zijn door verse rode baksteentjes en natuurstenen stoepranden. Het is allemaal aangeharkt. Een grote stad moet rafelrandjes hebben, en ruimte voor spontaniteit en creativiteit."

Wil altijd nog
"Op een zomeravond dronken worden met mijn kinderen en in de gracht springen. En schaatsen over diezelfde grachten."

De Multatulibrug Beeld Lin Woldendorp
De MultatulibrugBeeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden