Wakker Dier: sluit megastal uit van subsidie

Megastallen zouden geen subsidie mogen ontvangen. Dat vindt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier die vandaag onderzoek bekendmaakte naar de subsidiëring van de omstreden megastal in Grubbenvorst.

Volgens Wakker Dier wordt de stal met meer dan 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens 'aan alle kanten' gesubsidieerd door de overheid. Het bedrijf zou in elk geval subsidie krijgen van de provincie Limburg en het Rijk en profiteren van EU-fondsen. Opmerkelijk, meent Wakker Dier aangezien staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) eerder in de Tweede Kamer nog aangaf dat hij niet wilde dat het voorbeeld van dit bedrijf veel navolging zou krijgen. Bleker wil in de toekomst grenzen stellen aan de omvang van een veebedrijf en stelde onlangs voor om hooguit 175.000 leghennen, 240.000 vleeskuikens of 10.000 vleesvarkens op een locatie te houden.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft in een reactie aan dat de bewuste subsidies zijn verleend tussen 2002 en 2009, in de periode voor Bleker aantrad. Het geld was voor innovaties om de veehouderij te verbeteren. De vernieuwingen zouden op alle bedrijven zijn toe te passen, aldus een zegsman.

Wakker Dier wijst erop dat het bedrijf in Grubbenvorst ver boven de door Bleker genoemde aantallen zit en de eerste Nederlandse gigastal dreigt te worden. 'Ongelooflijk dat deze gigastal, waar zo veel maatschappelijke weerstand tegen is, achter de schermen van alle kanten onze belastingcenten toegeschoven krijgt. Het wordt daarmee de eerste staatskolchoz van Nederland.' Wakker Dier vreest verder dat het welzijn van de dieren er in de nieuwe constructie bekaaid vanaf komt.

In de Tweede Kamer heeft de PvdA inmiddels vragen gesteld over de kwestie. 'Ik ben onthutst dat publiek geld wordt uitgegeven aan dergelijke megastallen', aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken die al eerder om een totaaloverzicht vroeg van subsidies aan megastallen. Van Dekken: 'CDA-staatssecretaris Bleker beloofde eerder een noodwet om dergelijke dierfabrieken te verbieden, maar nu blijkt dat hij ze met miljoenen subsidieerde. Bleker is hierdoor totaal ongeloofwaardig en toont weinig respect voor de grote zorgen bij de bevolking.' De SP in Limburg wil opheldering over de provinciale steun.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden