'Wageningen Universiteit wist video na kritiek SADC'

Na kritiek van vastgoedbedrijf SADC (Schiphol Area Development Company) haalt de universiteit van Wageningen een online college van YouTube.

null Beeld Wageningen Universiteit
Beeld Wageningen Universiteit

Dat meldt NRC. Het gaat om een filmpje van een openbaar college planologie, waarin de geschiedenis van een bouwproject van SADC en diens bouwplannen voor een gebied ten westen van Amsterdam als voorbeeld worden gebruikt om uit te leggen hoe politiek, macht en geld de ruimtelijke ordening beïnvloeden.

Dat was tegen het zere been van SADC. Het gezamenlijke bedrijf van de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en Schiphol probeert gronden rond de luchthaven te ontwikkelen en heeft bouwplannen op de akkers.

Hooijmaijers
Volgens het vastgoedbedrijf gebruikte de universiteit het filmpje, waarin ook wordt verwezen naar de rol van de wegens corruptie veroordeelde Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers bij het project in 2000, om tegenstanders van de bouwplannen te mobiliseren.

Peter Joustra van SADC zegt tegen NRC ontdaan te zijn over het feit dat Hooijmaijers expliciet benoemd wordt in het college. Ook zouden in het filmpje volgens hem "onjuistheden" worden verteld. Hij wendde zich - via een communicatiebureau - met zijn bezwaren tot de Wageningse universiteit, die het online college op zwart zette.

NRC kon het filmpje vlak voordat het verdween downloaden. De docent van het verwijderde college, emeritus hoogleraar Arnold van der Valk, verwijt Wageningen een gebrek aan ruggengraat.

Verantwoording
Op sociale media is kritiek op de bemoeienis van het vastgoedbedrijf met de inhoud van het collegefilmpje. Ook voorzitter van de Amsterdamse fractie van GroenLinks Rutger Groot Wassink reageerde woensdag op het artikel op Twitter: 'Hier moet de gemeente Amsterdam maar eens heel snel verantwoording over afleggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden