Wachttijden kinderopvang nemen af

DEN HAAG - De wachttijd bij kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang is eind vorig jaar afgenomen.Wel blijven ondanks een flinke groei van het aantal plaatsen evenveel kinderen op de wachtlijst voor dagopvang staan. In de buitenschoolse opvang namen de wachtlijsten zelfs toe.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs. In de dagopvang daalde het gemiddelde aantal dagen dat kinderen op een wachtlijst staan van 196 in augustus naar 181 in december. Voor de buitenschoolse opvang was de afname van 156 naar 143 dagen.

Volgens Dijksma is er tussen augustus en december vorig jaar voor ruim 20.000 kinderen een plek in de buitenschoolse opvang en kinderdagopvang bijgekomen. In die periode groeide het aantal plaatsen in de buitenschoolse opvang met 6,7 procent en in de dagopvang met 3,4 procent. Door een tijdelijke subsidieregeling zullen er voor augustus dit jaar nog eens 16.000 plekken bijkomen.

Door de almaar groeiende vraag is het aantal wachtende kinderen in de dagopvang eind vorig jaar echter nagenoeg gelijk gebleven op 23.000. In de buitenschoolse opvang steeg het aantal kinderen op de wachtlijst zelfs van 20.200 naar 22.000. De enorme groei van de vraag naar opvang komt vooral omdat mensen er positiever over zijn gaan denken. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden