Wachtlijsten op scholen door vloed aan buitenlandse bedrijven

De toestroom aan bedrijven uit het buitenland die zich in Amsterdam vestigen, is zo groot dat internationale scholen de kinderen van expats nauwelijks kunnen plaatsen.

Kajsa Ollongren noemt het een opdracht voor de hele Amsterdamse regio dat de internationale scholen kunnen uitbreiden.Beeld anp

Opnieuw is vorig jaar een recordaantal buitenlandse bedrijven naar Amsterdam gekomen. De groei is zo groot dat wachtlijsten ontstaan op internationale scholen in en om de stad.

Die wachtlijsten gelden als het grootste knelpunt in het Amsterdamse vestigingsklimaat. Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) noemt het een 'heel serieus signaal'. 'Dat is het eerste wat een bedrijf wil weten als het hier komt met werknemers die hun gezin mee­nemen: hoe is de school voor hun kinderen?'

Door naar Almere
Ze noemt het een opdracht voor de hele Amsterdamse regio dat de internationale scholen kunnen uitbreiden met dependances of op andere plekken. 'Dit staat voor ons echt bovenaan. We moeten dit oplossen.'

'We sturen ouders nu door naar Almere, maar daar beginnen ook al wachtlijsten te ontstaan,' zegt Hilde van der Meer van Amsterdam Inbusiness, de organisatie waarmee Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam bedrijven warm maken om naar deze regio te komen.

In 2015 streken 140 buitenlandse bedrijven neer in de Amsterdamse regio, eentje meer dan het jaar ervoor, toen er ook al een record te vieren was. Ze brachten 1394 arbeidsplaatsen mee. Dat zijn er minder dan in 2013, toen de nieuwe buitenlandse bedrijven zorgden voor 1727 banen.

Crisisverschijnsel
Van der Meer verklaart dat als een crisisverschijnsel, dat zich vooral in 2013 voordeed. Onder de nieuw­komers uit dat jaar waren meer bedrijven die vestigingen elders in Nederland verplaatsten en samenvoegden in en om Amsterdam. 'Dat zijn van die bedrijven die als vanzelf komen, we zijn daar niet heel erg trots op.'

Van de buitenlandse bedrijven die vorig jaar naar Amsterdam kwamen, is meer groei te verwachten. Zo zijn daarbij 36 ict-bedrijven, die veelal klein beginnen, als start-up soms, om daarna nogal eens exponentieel te groeien. Zo verwachten de 140 nieuwkomers uit 2015 zelf dat ze na drie jaar op 2953 arbeidsplaatsen zitten.

Nieuwkomers uit Azië
Veel buitenlandse bedrijven die zich al eerder in Amsterdam vestigden, zijn vorig jaar ook snel verder gegroeid. Bij 35 bedrijven kwamen er 3068 arbeidsplaatsen bij. Daar stond het vertrek van ten minste 24 buitenlandse bedrijven tegenover, wat ten koste ging van 210 banen.

De meeste nieuwkomers, 47 bedrijven, komen uit de VS, zoals beeldagentschap Shutterstock en aanbieder van cowerkplekken WeWork. Ook is Amsterdam in zwang bij bedrijven uit Azië. De 36 nieuwkomers uit Azië brengen gemiddeld minder arbeidsplaatsen met zich mee, maar de komst van China Construction Bank zal het makkelijker maken voor andere Chinese bedrijven om de overstap te maken. Evenzo brengen rechtstreekse vluchten van het Indiase Jet Airways naar Schiphol vanaf dit voorjaar de regio dichterbij voor Indiase bedrijven.

Lees vrijdag (22-1) meer in Het Parool (digitale krant): Belastingklimaat is belangrijke trekker

1394

In 2015 streken 140 buitenlandse bedrijven neer in de Amsterdamse regio, goed voor 1394 arbeidsplaatsen

2953

De nieuwe bedrijven uit 2015 verwachten dat ze over drie jaar tot 2953 banen zijn gegroeid
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden