Wachtlijst 'moeilijke' kinderen veel te lang

AMSTERDAM - Zeker zestig kinderen die emotioneel beschadigd zijn of een ontwikkelingsachterstand hebben opgelopen, wachten al meer dan een half jaar op pleegouders. De Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, zit met de handen in het haar.

De Bascule heeft grote moeite pleeggezinnen te vinden voor kinderen die veelal vanwege gedragsproblemen behandeling nodig hebben. Langer dan een jaar wachten vindt De Bascule onaanvaardbaar, en dus willen de hulpverleners de kinderen uiterlijk in december bij pleegouders hebben.

De kinderen, die een normale intelligentie hebben, zijn vaak door de situatie thuis beschadigd of hebben andere psychische problemen waardoor ze bij De Bascule terecht zijn gekomen. Meestal zijn ze ondergebracht in een opvanghuis of bij tijdelijke pleeggezinnen. Vaak zijn vanwege hun moeilijke gedrag al één of meer plaatsingen mislukt.

Na plaatsing in goed voorbereide pleeggezinnen worden de kinderen intensief behandeld. ''Daarna kan het vaak nog ongelooflijk goed met ze gaan,'' zegt Geke Benschop van De Bascule. ''Maar juist door hun problemen is het ontzettend moeilijk voor deze kinderen een plaats te vinden. Bovendien zijn ze vaak al wat ouder, negen of tien jaar. Mensen willen vaak wél voor een jonger kind zorgen.''

Een huis vinden waar broers en zusters samen kunnen worden opgevangen, blijkt nagenoeg onmogelijk te zijn. ''Al zou dat voor de kinderen het mooist zijn,'' zegt Benschop.

In principe kan iedereen boven de 21 jaar, ongeacht gezinssamenstelling of geaardheid, zich als pleegouder aanmelden. Het hebben van een baan is geen belemmering, en ervaring met kinderen is niet vereist. ''Wij bereiden mensen goed voor en kunnen de kinderen intensief begeleiden.'' (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden