Wachtgeld daalt naar 2,2 miljoen

In 2013 kregen 51 oud-stadsdeelbestuurders wachtgeld, samen 2,2 miljoen euro. Een jaar eerder was het totaal 2,7 miljoen.

Een verslaggever
Eric van den Burg. Beeld anp
Eric van den Burg.Beeld anp

Wethouder Personeelszaken Eric van den Burg (VVD) had vorig jaar kritiek op de geringe neveninkomsten van de oud-bestuurders. Hij wil dat stadsdelen meer doen om hen te activeren. Hoe minder de oud-bestuurders verdienen, hoe meer volgens de wachtgeldregeling moet worden aangevuld.

Alleen in Nieuw-West en Noord zijn de neveninkomsten duidelijk omhoog gegaan. In 2011 hadden elf oud-stadsdeelbestuurders van Nieuw-West gezamenlijk veertienhonderd euro aan neveninkomsten, vorig jaar was dit met twaalf oud-bestuurders bijna drie ton. In Noord gingen de inkomsten van twee ex-bestuurders omhoog van zevenduizend naar bijna vijftigduizend euro. Van de vijf wachtgelders van Centrum zijn in neveninkomsten gedaald van 140.000 naar 89.000 euro. Bij de rest van alle stadsdelen zijn de uitkeringen ongeveer gelijk gebleven.

De twee oud-bestuurders met een uitkering in Zuidoost brachten samen nul euro in het laatje.

West is met 17 wachtgelders koploper. 'Dat komt doordat wij in 2010 met vier stadsdelen hebben moeten fuseren', zegt een woordvoerder.

Hoewel de ex-bestuurders uit West gezamenlijk ongeveer evenveel verdienden als het jaar ervoor, is het bruto uitgekeerde bedrag drie ton verlaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden