Wachten op de ontruiming in het Bungehuis

De ontruiming van het Bungehuis leek op handen, maar de ME bleef tot nu toe weg. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het onbegrijpelijk dat het bestuur van de UvA niet bereid is om in gesprek te gaan met de studenten.

Het Bungehuis is nog altijd bezet Beeld Rink Hof
Het Bungehuis is nog altijd bezetBeeld Rink Hof

Ondertussen is het rustig in het Bungehuis in de Spuistraat. Op de grond liggen mensen te slapen, anderen bekijken de nieuwe flyers en in de keuken wordt opgeruimd. De sfeer heeft wat weg van een schoolreisje. 'Hallo! Zijn jullie er weer?' vraagt één van de bezetters die een rondleiding geeft aan een groepje meisjes, die er een stuk frisser uitzien dan de rest. 'Ja! Weer helemaal opgeladen,' antwoordt één van hen. In haar hand heeft ze een slaapzak en op haar rug een grote tas.

Na het kort geding op donderdag leek een ontruiming op handen; de rechter oordeelde dat het klaar moest zijn met de al een week durende bezetting. Maar de ME bleef weg. Dus gaan de bezetters verder met hun actie en gooien ze zelfs wat olie op het vuur door van het College van Bestuur te eisen vóór maandag 12.00 uur af te treden. Zo niet, dan komt er een proces wegens onbehoorlijk bestuur en andere acties, dreigen ze.

Dwangsom
In de tussentijd moet elke dag duizend euro worden bijeengebracht voor de dwangsom. De eerste duizend euro was donderdagavond al binnen toen de Centrale Ondernemingsraad de ladder waarmee men het pand kan betreden, 'kocht'. 'Het CvB heeft geen draagvlak meer binnen de universiteit, ook andere partijen als de Centrale Ondernemingsraad uiten hun steun aan ons.

Er wordt niet meer geluisterd naar docenten en studenten,' zegt één van de studenten in het Bungehuis. Ze is al het grootste gedeelte van de bezetting aanwezig. Is ze al naar huis geweest? 'Nee, ik ben hier maandag gekomen en niet meer weggegaan.' En douchen dan? Grinnikend: 'Ja, dat schiet er een beetje bij in.' Afgelopen dagen werd er per dag een programma gemaakt met lezingen, filmvertoningen en debatten. Gisteravond was er minder te doen. 'We zijn donderdag vooral bezig geweest met de mogelijke ontruiming, dus voor vandaag hebben we weinig kunnen regelen,' zegt de bezetster die de rondleiding geeft.

Eigenlijk had niemand ook verwacht dat de bezetting langer dan het weekend zou duren. 'Maandag moesten er ineens weer mensen naar college, maar gelukkig kwamen de meesten weer terug.' In de kantine van het Bungehuis hangt een gelaten sfeer, iedereen is duidelijk een beetje aan het bijkomen van donderdagavond. 'De meesten van ons zijn de hele nacht op geweest. We hebben veel vergaderd over wat we zouden doen wanneer de ME zou komen,' vertelt de ongedouchte studente.

Paranoïde
Vraag je of ze bang waren donderdagavond, dan krijg je verschillende antwoorden. De één vond het eigenlijk wel gezellig: 'We hebben de hele avond bij elkaar gezeten.' Maar een andere student begint toch te fronsen als hij over donderdagavond praat: 'Iedereen was compleet paranoïde. Mensen bleven maar plannen maken over wat er moest gebeuren.'

Niet zo gek toch, als de ME elk moment voor de deur kan staan? 'Tja, maar als het gebeurt, kun je toch niet meer doen dan je best.' De niet-gedouchte studente: 'Het was ook de drukste avond, er waren ongeveer driehonderd mensen gekomen voor de persconferentie. Dus het was wel een beetje een chaos.' Is ze ook niet een beetje bang voor de ontruiming?

'Eigenlijk is er weinig veranderd voor ons sinds het kort geding, de dreiging van ontruiming was er de hele week al. Wij blijven doorgaan met onze strijd tegen het College van Bestuur.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden