Waarzeggers Tadzjikistan moeten belasting gaan betalen

Ondanks een wet uit 2008 die waarzeggerij verbiedt als een vorm van 'hekserij', moeten waarzeggers in Tadzjikistan belasting gaan betalen over hun inkomsten.

Redactie
Archieffoto van een Tadzjiekse vrouw op de markt. Beeld ANP
Archieffoto van een Tadzjiekse vrouw op de markt.Beeld ANP

Zo'n 90 procent van de bevolking in het land is moslim, een religie waarbij waarzeggerij als een zonde wordt beschouwd, maar desondanks geloven veel Tadzjieken in vloeken, waarzeggers en paranormale krachten.

Het 'vak' is dan ook zeer levend in het land. De zender Radio Free Europe interviewt even buiten de hoofdstad Doesjanbe een waarzegster die Munira heet. Er staan dagelijks rijen voor het huis van de vrouw, van mensen die hulp zoeken.

Munira is niet strafbaar voor het uitoefenen van haar illegale beroep omdat ze zichzelf tot 'arts van traditionele medicijnen' heeft laten registeren en daar zelfs een certificaat voor heeft gekregen van het ministerie van Volksgezondheid.

Munira kan de toekomst voorspellen, maar voert ook magische rituelen uit om zakelijke concurrenten, overspelige echtgenoten en politieke vijanden een lesje te leren. Ze vindt het belachelijk dat ze belasting moet gaan betalen omdat ze haar werk als liefdadigheid beschouwt - ook al laat ze zich er wel financieel voor belonen.

Volgens Radio Free Europe raadplegen ook hoge ambtenaren, politici en militairen (of hun familie) regelmatig een waarzegger. Deze elite-waarzeggers krijgen meer dan honderd dollar voor een diensten betaald. Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is naar schatting tweeduizend dollar per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden