Waarschuwing voor aanslag op verdachte

AMSTERDAM - De recherche heeft Hans van E., verdacht van het handelen in gelekte politiedossiers, onlangs gewaarschuwd voor een aanslag op zijn leven. Nu Van E. geen bescherming krijgt, ziet hij de tip als een truc om informatie te vergaren.Advocaat Nico Meijering van oud-politieman Hans van E. (50) kreeg onlangs een telefoontje van de chef van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de Nationale Recherche. De CIE, 'de geheime dienst' van de politie, wilde zo spoedig mogelijk met Van E. spreken.

De volgende dag trof Van E. op het politiebureau Lodewijk van Deysselstraat in West behalve de CIE-chef ook Jan van Looijen, een roemruchte CIE-rechercheur die de laatste decennia bij zowat alle grote onderzoeken in Amsterdam betrokken was. Van Looijen zei dat de CIE informatie had dat Van E. 'geliquideerd zou worden'. Reden zouden 'geruchten' zijn in het criminele milieu, dat Van E. sinds zijn arrestatie met de politie heeft gesproken - wat hij overigens stellig ontkent.

Van E. moest voorlopig maar geen afspraken maken en wegblijven van 'vreemde plaatsen'. De recherche zag te weinig aanknopingspunten voor een onderzoek. Van E. werd gevraagd of hij zelf ideeën had over de redenen waarom vijanden hem zouden willen liquideren. Van E. was niet verplicht te antwoorden, maar als hij 'iets kwijt wilde', dan hoorden de rechercheurs het graag.

Van E. wilde niets zeggen, maar vroeg of hij 'op zijn minst kogelwerende kledij kon krijgen'.

Dat verzoek werd afgewezen, de CIE'ers zeiden slechts 'hun plicht te vervullen' Van E. van de dreiging op de hoogte te stellen. Alleen wanneer Van E. zelf een belangrijke verklaring kon afleggen, zou 'een beschermingsprogramma' wellicht tot de mogelijkheden behoren.

Van E. en advocaat Meijering vinden de handelwijze 'onrechtmatig'. De raadsman heeft in brieven aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en het college van procureurs-generaal gevraagd om opheldering.

Volgens de advocaat kunnen twee dingen aan de hand zijn: 'Twee varianten zijn denkbaar indien men zich de vraag stelt waarom de betrokken politieambtenaren zoals geschetst gehandeld hebben,' schrijft Meijering. 'De eerste is dat men daadwerkelijk over serieus te nemen informatie beschikt dat cliënt levensgevaar loopt. De vraag is dan waarom de overheid daar niet naar handelt (en Van E. beschermt).' (..) 'De tweede variant is dat er in het geheel géén sprake is van serieus te nemen informatie dat cliënt levensgevaar loopt. (..) Dan zullen de opsporingsambtenaren het doel hebben nagestreefd informatie van cliënt te krijgen'.

Die laatste aanname lijkt de advocaat 'de meest reële'. ''Dit soort methoden zijn al heel lang een zorg van de strafadvocatuur. Verdachten worden met vermeende dreiging onder druk gezet te praten. We komen er meer en meer achter dat de CIE een ongecontroleerd eilandje is dat eigen methoden hanteert,'' zegt Meijering. ''Het is een politiek van verdeel en heers.''

Meijering wil van de minister weten wat in deze kwestie nu aan de hand was: echte dreiging of een verkapte verhoormethode. In het algemeen wil hij 'een breed onderzoek' naar de vermeende laakbare handelwijze van de CIE. ''De CIE moet onder controle worden gebracht.''

Hoofdofficier van justitie Bart van Nieuwenhuizen van het landelijk parket, waar de Nationale Recherche onder valt, heeft Meijering laten weten dat de CIE in principe 'een volgende keer op eenzelfde wijze zal optreden,' omdat 'de politie het als haar morele plicht beschouwt' bij dreiging mogelijke doelwitten te waarschuwen. Op de beschuldiging dat de CIE Van E. met gefingeerde informatie tot een verklaring wilde dwingen, gaat hij niet in.

Hans van E. wordt inmiddels behalve van het handelen in gelekte politiedossiers, in België ook verdacht van drugshandel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden