Waarschijnlijk uitstel renovatie Utrechtsestraat

Werkzaamheden op de Utrechtsestraat. Foto Marc Driessen Beeld
Werkzaamheden op de Utrechtsestraat. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - De slepende renovatie van de Utrechtsestraat wordt waarschijnlijk op de lange baan geschoven. Eerder werd al bekend dat er een adempauze zou zijn tot en met de feestdagen. Daarna zouden de werkzaamheden kunnen worden hervat óf met zeker twee jaar worden uitgesteld. In dat laatste geval zou in de tussentijd het wegdek worden dichtgemaakt en tram 4 door de straat moeten kunnen rijden.

Wethouder Eric Wiebes van Verkeer laat bij zijn definitieve keuze sterk het oordeel van de buurt meewegen, zei hij gisteren in de gemeenteraad. De ondernemers neigen naar uitstel van een aantal jaar, zei hij gisteren in de gemeenteraad.

De renovatie verloopt uiterst moeizaam. Het eerste deel had eind vorig jaar voltooid moeten zijn, maar is nog altijd niet klaar. Winkeliers en bewoners klagen over enorme overlast en omzetverlies.

Wiebes kan pas een besluit nemen als vaststaat dat de Herengrachtbrug sterk genoeg is om tramverkeer te dragen. Voor het antwoord op die vraag is hij afhankelijk van rekensommen van de aannemer, Verhoeven Infra. Vooralsnog geeft het bedrijf hierover geen uitsluitsel, aldus Wiebes.

De gemeente verkeert op voet van oorlog met de aannemer en heeft het contract ontbonden. Directe aanleiding was de dikte van de brug, die zes centimeter dunner zou zijn dan was afgesproken. Wiebes weersprak de bewering van de aannemer dat de gemeente vooraf had ingestemd met een dunnere brug.

De wethouder ontkende ook berichten dat beide partijen weer met elkaar in gesprek zouden zijn over hervatting van het werk. ''We praten wel, maar dat gaat over de draagkracht van de brug.'' Ook de geringe hoogte van de brug is een probleem. De Dienst Binnenwaterbeheer heeft de brug om die reden vooralsnog afgekeurd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden