Update

Waarschijnlijk groen licht voor missie

(VLNR) Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), premier Mark Rutte, minister Hans Hillen (Defensie), minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdagavond tijdens het Tweede Kamer debat over de beoogde politietrainingsmissie naar Kunduz. Foto ANP

DEN HAAG - Het minderheidskabinet van VVD en CDA lijkt verder te kunnen met zijn voorbereidingen voor het uitzenden van trainers voor politieagenten naar het noorden van Afghanistan. Na twee dagen van urenlang debat zag het er donderdagavond laat uit dat de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie de trainingsmissie zullen steunen.

Bij GroenLinks was de worsteling het grootst. Daar bleek de afgelopen tijd de achterban al tegen de trainingsmissie die ook de Tweede Kamerfractie zeer zwaar op de maag lag. Nadat het kabinet woensdag en donderdag een reeks beloftes had gedaan om de missie te ontdoen van zoveel mogelijk militaire trekken, lijken bijna alle GroenLinks-Kamerleden akkoord te gaan. EÂen fractielid is naar verwachting tegen.

VVD en CDA konden niet rekenen op de steun van gedoogpartner PVV. Ook PvdA, SP en de PvdD waren vanaf het begin faliekant tegen. Premier Mark Rutte was daarom afhankelijk van de steun van andere oppositiepartijen.

GroenLinks en de ChristenUnie wilden alleen een missie steunen die gericht was op civiele taken. Met D66 toonden ze zich de afgelopen dagen zeer kritisch over het kabinetsvoorstel om minimaal 545 man naar Kunduz te sturen. Van hen vallen er 45 onder EU-vlag, de rest werkt onder auspiciën van de NAVO.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie vreesden dat de opgeleide Afghaanse agenten als militair zouden worden ingezet. Bovendien eisten ze dat de training langer zou duren en meer gericht zou zijn op civiele taken, zoals de omgang met burgers.

Om de twijfelaars over de streep te trekken, deed het kabinet meerdere toezeggingen. Zo is de trainingsperiode verlengd naar achttien weken en zal die meer gericht zijn op civiele taken. Als de veiligheidssituatie echt slechter wordt of de bijdrage echt niet goed uitpakt, zal het kabinet bovendien met de missie stoppen. Ook beslist Nederland zelf over de inzet van de vier eigen F-16's.

Ook beloofde het kabinet voor de start van de missie in mei een overeenkomst met de Afghaanse autoriteiten te hebben gesloten die garandeert dat de opgeleide agenten niet als militair worden ingezet.

De toezeggingen van het kabinet maakten geen indruk op de verklaarde tegenstanders van de missie, gedoogpartner PVV, de PvdA en SP. Zij waarschuwden voor loze beloften. De tegenstanders voelden zich gesteund door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat donderdag stelde dat het voor agenten niet mogelijk is weg te blijven van militaire acties, omdat zelfverdediging nu eenmaal nodig is tegen aanvallen van de Taliban.

In de laatste uren werd de druk op de GroenLinks-fractie flink opgevoerd. De Kamerleden werden bestookt met kritische e-mails vanuit de achterban. Peilingen benadrukten donderdag bovendien nog eens hoezeer de GroenLinks-kiezers tegen de missie zijn. Fractievoorzitter Jolande Sap zal later nog in het debat definitief duidelijkheid geven. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden