PlusColumn

Waarom zit Pierre Bokma in Kanniewaarzijn?!

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Het goeie is dat ik niet live heb gezien hoe De Verleiders te gast waren in DWDD. Daardoor heb ik eerst alle woedende draadjes van techjournalisten gelezen, waarin alle verhalen van De Verleiders werden gepareerd met uitroepen als 'huh?' en 'WTF?!'. Pas daarna, toen De Verleiders dus al vrij breed voor gek waren verklaard, keek ik het item terug.

Ik ben blij dat ik die voorin­formatie al had, want ik ben zelf van de goedgelovige soort en met een natte vinger te lijmen.

Als Facebook mij meldt dat ze het als hun belangrijkste taak zien om mensen met elkaar in contact te brengen en zo voor een betere wereld te zorgen, geloof ik dat meteen. Als een stel complotdenkers op tv verklaart dat Facebook de duivel is en 'ons brein heeft gehackt', zie ik dat ook helemaal voor me.

Dus toen Matthijs van Nieuwkerk de dag erna verklaarde dat hij 'niet genoeg kritische verbazing' had getoond, snapte ik dat.

Nu heb ik ook wel­eens gehoord dat Matthijs van Nieuwkerk niet eens weet hoe hij een e-mail moet openen, dus hij was misschien ook niet de meest geschikte persoon om in dit gesprek vol technologische doemscenario's ineens heel kritisch verbaasd te zijn.

Maar goed, toen ik het gesprek met De Verleiders terugkeek, zag ik simpelweg gebeuren wat er zo vaak gebeurt in gesprekken met acteurs.

Stel, Edwin de Vries speelt in een film over een schandaal in de bio-industrie, hij wordt over die film geïnterviewd, en hij praat ineens alsof hij een eersteklas connaisseur van de bio-industrie is. Zo gaat dat.

En zo ging het ook met De ­Verleiders. Mijn theorie is dat George van Houts echt heel veel heeft zitten googelen over privacy en dat hij nogal gevoelig is voor complottheorieën. Hij heeft alle opmerkelijke linkjes doorgestuurd aan Tom de Ket, met wie hij vroeger een duo was en in een Kanis & Gunnink-reclame zat, en ze waren het ­helemaal eens.

Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Löw hebben gewoon hun teksten heel goed uit hun hoofd geleerd en zaten live op tv een beetje voor de vuist weg te borrelpraten.

Op een gegeven piepte ­Pierre Bokma nog, om het zoveelste sterke verhaal kracht bij te zetten: "Daar hebben we bij Kanniewaarzijn ook een item over gemaakt!"

Toen werd ik ineens geconfronteerd met een daadwerke­lijke, bewijsbare misstand: waarom zit Pierre Bokma in Kanniewaarzijn?! Kanniewaarzijn is een geforceerd leuk programma, een tamelijk exacte ­kopie van Ook dat nog, dat reuzeleuk was in de JAREN TACHTIG!

Pierre Bokma, een fabelachtig acteur van internationale allure, staat week in, week uit middelmatige sketches op tv te spelen. Alsof Bob Dylan week in, week uit vol overgave meedoet aan Muziekfeest op het plein.

Ik denk dat hier duistere krachten in het spel zijn en zou heel graag willen dat George van Houts tot op de bodem uitzoekt hoe dat kan.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden