Plus

Waarom zijn vriendinnenshoots zo populair?

Grote kans dat u ze al voorbij heeft zien komen op sociale media: foto's van vriendinnengroepen gemaakt door een professionele fotograaf. Waarom zijn deze vriendinnenshoots zo populair?

'Mensen gebruiken de foto's voor het vormen van een identiteit en sociale status, maar ook als herinnering.' Beeld Xammes Fotografie
'Mensen gebruiken de foto's voor het vormen van een identiteit en sociale status, maar ook als herinnering.'Beeld Xammes Fotografie

Vijf vrouwen in witte shirts werpen uitzinnig hun armen omhoog. Een viertal schopt en bokst baldadig in het luchtledige, met quasiboze grimas of juist onbedaarlijke schaterlach. Zes jonge vriendinnen lopen gearmd over een herfstig bospad of zijn bevallig neergeploft op een grasveldje. Het is zomaar een greep uit de foto's van de talrijke vriendinnenshoots die op internet worden aangeboden. Een wereld waarin vrouwen, ook als ze de dertig gepasseerd zijn, 'meiden' heten, een glas wijn 'een wijntje' en 'fun' vooropstaat.

Portretfotografen, veelal vrouwen, varen wel bij de populariteit van deze vriendinnen­shoots. Zo ook Sharon Meijster-Siep (44) van Xammes Fotografie, naar eigen zeggen een mensenfotograaf. Zij begon een aantal jaar geleden met vriendinnenshoots. Vriendinnen uit het hele land, voor het merendeel tussen de twintig tot vijftig jaar oud, weten haar intussen te vinden. "Ik merk dat mensen steeds meer waarde hechten aan echt goede fotografie. Daarbij is zo'n shoot een beleving, een dagje uit." Afhankelijk van het aantal personen per foto kunnen vriendinnen vanaf 27,50 euro per persoon een shoot bij haar boeken.

Volgens fotograaf Laura de Lange staat dat vooral voor 'heel veel fun' Beeld Xammes Fotografie
Volgens fotograaf Laura de Lange staat dat vooral voor 'heel veel fun'Beeld Xammes Fotografie

Fun
Bij fotostudio Shoots & More in Haarlem kunnen vriendinnen 'feelgoodshoots' boeken. Volgens fotograaf Laura de Lange staat dat vooral voor 'heel veel fun'. "Gekke poses, springen, rennen, lachen. Lekker die fun tussen de meiden laten zien." Ongeveer drie à vier vriendinnengroepen per week laten zich in de fotostudio van Shoots & More fotograferen (à 39 euro per shoot).

"Dat kunnen meiden uit groep acht zijn die nog een keer samen op de foto willen voordat ze naar de middelbare school gaan, maar ook vrouwen van vijftig die met een foto hun vriendschap bezegelen. We hebben al een paar keer een groep vriendinnen gehad van wie er een ging emigreren. Bij wijze van afscheid gingen zij met zijn allen nog een keer op de foto," zegt De Lange.

Alom geaccepteerd
Ze ervaart een toename van het aantal vriendinnenshoots: "Ik heb het idee dat het laagdrempeliger is geworden om naar een ­fotostudio te gaan. Ook sociale media spelen een rol. Veel foto's die we maken komen ­terecht op Facebook en Instagram." Op sociale media wemelt het inderdaad van de selfies van vrouwen, omringd door vriendinnen op een terras, in het park, bij een concert. Zijn dat soort beelden alom geaccepteerd, foto's van een professionele shoot wekken door de hysterische poses en opgefokte levenslust bij sommigen wrevel op.

Er gaat een blijdschap vanuit die doet denken aan de vroegere Brio-boterreclames waarin een gezin extatisch lachend, de armen gespreid, door het open veld rende. Of aan opgepoetste stockfoto's in magazines voor ­vitale senioren.

Er gaat een blijdschap vanuit die doet denken aan de vroegere Brio-boterreclames waarin een gezin extatisch lachend, de armen gespreid, door het open veld rende Beeld Xammes Fotografie
Er gaat een blijdschap vanuit die doet denken aan de vroegere Brio-boterreclames waarin een gezin extatisch lachend, de armen gespreid, door het open veld rendeBeeld Xammes Fotografie

Wat een groep volwassen vrouwen beweegt om zich met z'n allen in een lokaal ­recreatiegebied te laten fotograferen en die beeltenis vervolgens uitvergroot aan de muur te hangen dan wel via internet wereldkundig te maken, kun je je afvragen. Volgens Jolanda Veldhuis, wetenschapper aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, spelen sociale media daarin een belangrijke rol. Zij doet onderzoek naar online zelfpresentatie.

Verfraaien
"Op sociale media kun je jezelf laten zien zoals je graag wilt dat mensen je zien. Je bepaalt zelf wat er op Facebook of Instagram komt. En zo nodig kun je bijsturen of zelfs 'valsspelen': er zijn steeds meer apps om selfies te verfraaien, rimpels weg te poetsen, filter erover, het net wat idealer maken dan de werkelijkheid. Vriendinnenshoots sluiten daarop aan."

Het delen van deze vriendinnenfoto's op Facebook en Twitter verfijnt volgens Veldhuis het ideaal. "Bekend is dat meisjes en vrouwen zich graag in een sociale groep begeven. Door met vriendinnen op de foto te gaan, laat je zien dat je een sociaal netwerk hebt en bovendien geniet van een leuk, sprankelend leven. Een prachtige, gepolijste foto versterkt dat ideaalbeeld alleen maar.

Zeker als die gemaakt is door een professionele fotograaf en er misschien nog een make-upje of kapper aan vooraf is gegaan. Mensen gebruiken de foto's voor het vormen van een identiteit en sociale status, maar ook als herinnering." Het commentaar van anderen is daarin onmisbaar. "Als vrienden op social media reageren met 'Prachtig zijn jullie!' 'Beauty's!' of 'Wat gezellig met z'n allen!' werkt dat bevestigend. Het geeft waarschijnlijk een instant boost en onderstreept het ideaalbeeld nog eens. Dit kan een belangrijke reden zijn om de foto's van een vriendinnenshoot online te delen."

null Beeld Xammes Fotografie
Beeld Xammes Fotografie

'Stukje kopen, springen, lekker gek doen'

Petra Bouwmeester (42) kent haar beste vriendinnen Ingrid van der Schaaf (47) en Jesca de Klerk (39) van een reisbureau. Ze bezegelden hun twintigjarige vriendschap met een fotoshoot.

"Zeven jaar geleden liepen we al met het idee rond om Ingrid voor haar veertigste verjaardag een foto van ons drieën te geven. Maar we konden geen geschikte foto vinden en hebben toen maar een collage gemaakt. Vorig jaar ontdekten we het bestaan van een vriendinnenshoot en konden we mooie, professionele foto's laten maken."

"Het is voor ons een manier om onze hechte vriendschap vast te leggen. ­Tegelijkertijd kijken we terug op een gezellig dagje uit. De foto's zijn ­gemaakt op Landgoed Elswout, een natuurgebied in Zuid-Kennemerland."

"De fotograaf is wel twee uur bezig geweest. Het ging allemaal heel spontaan. Stukje lopen, springen, lekker gek doen. De foto's zijn een mooie herinnering aan die belevenis. We kregen een mooi ­verpakte cd met al het beeldmateriaal. De foto voor Ingrid gaan we nog uitvergroten, zodat zij alsnog het cadeau krijgt dat wij zeven jaar geleden al voor haar in gedachten hadden."

null Beeld Xammes Fotografie
Beeld Xammes Fotografie

'De sfeer zat er goed in'

Sanne Pasma (18) ging twee keer met haar vriendinnen op de foto.
"Ik boekte met mijn vriendinnen van korfbal een fotoshoot bij Shoots & More. Dat was zo leuk dat we het laatst nog een keer hebben gedaan. Om vier uur was de fotosessie, daarna zijn we met z'n allen uit eten gegaan. We spraken van tevoren door welke kleding goed bij elkaar paste en wat het leukst zou staan. De sfeer zat er goed in. We hebben erg gelachen."

"Anderhalve week later konden we de foto's uitkiezen tijdens een diapresentatie. We kregen er ook een foto van dertig bij veertig bij en één fotoboekje. Daar gaan we de foto's uitknippen en die plakken we in onze agenda's. Natuurlijk delen we ze ook allemaal op ­Instagram en Facebook. Voorlopig heb ik genoeg ­foto's. Maar als we over een paar jaar weer wat ouder zijn, gaan we het zeker weer doen!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden