Plus

Waarom wordt Sixhaven niet aangelegd nu de N/Z-lijn nog niet rijdt?

Naast de aanleg van een brug over het IJ besloot het college deze week ook om te kijken naar de aanleg van metrostation Sixhaven. Wat zijn de gevolgen voor de Noord/Zuidlijn?

Lex Boon
'Bij de aanleg van de tunnelbuis is rekening gehouden met de mogelijke komst van het station' Beeld anp
'Bij de aanleg van de tunnelbuis is rekening gehouden met de mogelijke komst van het station'Beeld anp

Wethouder Eric van der Burg (VVD, Ruimtelijke Ordening) noemde het onlangs een 'penny wise, pound foolish'-besluit: de keuze in 2003 om wat geld te besparen door de Sixhaven te schrappen als station van de Noord/Zuidlijn.

Met de snelle ontwikkelingen langs de noordelijke IJoever moet dat station nu misschien alsnog worden gebouwd. In 2020, als de nieuwe metro's zo'n anderhalf jaar over de lijn rijden, zal dat besluit moeten worden genomen.

Wachtspoor
Bij de aanleg van de tunnelbuis is wel al rekening gehouden met de mogelijke komst van het station. Waar over het hele tracé twee sporen lopen, is er bij de Sixhaven een derde spoor, dat gebruikt kan worden als wachtspoor. Als wordt besloten tot de aanleg van het station kan dat spoor worden vervangen door een smal, maar lang eilandperron.

De tunnel ligt op dit punt op slechts tien meter diepte, vanaf straatniveau voeren de trappen daardoor rechtstreeks naar het perron.

Voor de dienstregeling heeft een extra stop geen grote gevolgen: stoppen op station Sixhaven zorgt slechts voor een kleine minuut extra reistijd op de Noord/Zuidlijn. Een reis van station Noord naar station Zuid duurt daardoor zeventien in plats van zestien minuten.

Zestig miljoen euro
Dat het wisselspoor wegvalt, dat de mogelijkheid biedt om bij uitval van de metro in Noord de treinen wel zonder problemen tussen CS en Zuid te laten rijden, is ook niet onoverkomelijk. En het GVB zal het ook wel overleven als het, naar schatting, zo'n achthonderdduizend euro per jaar aan inkomsten misloopt doordat mensen met het extra station eerder zullen uitstappen.

Vervelender is de bouw van het station zelf, dat volgens berekeningen een kleine zestig miljoen euro kost als het 'sober en doelmatig' wordt uitgevoerd.

Geen optie
Hoewel veel bouwwerkzaamheden gedaan kunnen worden terwijl de metrolijn in gebruik is, zal de metro enkele weekenden niet kunnen rijden en wordt er zelfs verwacht dat een 'zomerbuitendienststelling' nodig is, zo blijkt uit recent verkennend onderzoek.

Toch maar nu alvast aanleggen dan, nu de metro toch nog niet rijdt? Nee, dat is geen optie. De gemeente wil eerst dat de nieuwe metrotunnel eindelijk in gebruik wordt genomen.

Of, zoals Van der Burg het onlangs in een commissievergadering verwoordde: "Op 22 juli 2018 laten we eerst de koning heen en terug rijden over de Noord/Zuidlijn, alvorens we ook maar een spa in de grond zetten voor de Sixhaven."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden