Column

Waarom wil een politicus eruitzien als pompoen of zeekoe?

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Het Parool
Theodor HolmanBeeld Het Parool

Dus er zijn campagnestrategen en die zeggen op zo'n vergadering: 'En dan trekken we allemaal een blauwe trui aan en we zetten een muts op met een pompoen, en zo gaan we de straat op.'

En dat doen die politici dan gehoorzaam. Ik heb al heel wat rare jassen, idiote dassen en vreemde vruchten en groenten voorbij zien komen. En die jassen bijvoorbeeld, die mogen ook weer niet te duur zijn, en dus komen die vermoedelijk uit India of zo, waar kindertjes ze voor vijftig cent per stuk in elkaar hebben geplakt en af en toe een bonus uitgekeerd krijgen in de vorm van stokslagen.

Dan sta je met zo'n te korte luljas op een plein en dan heb je ook nog van die foldertjes in je hand.

'Kan ik u hiermee een plezier doen? Nee, geeft niet. Wilt u toch niet deze folder meenemen, zodat u thuis...? Nee? Geeft niet.'

Waarom wil een gerespecteerde politicus eruitzien als een pompoen of een zeekoe? Denkt hij werkelijk dat hij daar stemmen mee kan trekken? Als dat zo is, dan heeft hij geen vertrouwen meer in zijn eigen argumenten. En dat is dan ook meteen de reden waarom ik een politicus in verkiezingscarnavalskleren wantrouw.

Dan zie ik Pechtold in een witte jas, of Wilders in iets drolligs, of Rutte met een bekakte das om, of Samsom met zo'n sukkelig roosje, en dan lopen ze op een markt en denk ik: zie je zelf niet hoe belachelijk je je nu gedraagt en hoe stom dat is? Je hebt serieus beleid te verkopen, en je verkoopt dat in de kostuums van Bassie en Adriaan. Het is alsof je een maaltijd serveert in een wc-papiertje. Dat kan natuurlijk, maar ik heb dan even geen honger.

Je ziet wel dat alle politici het ongemakkelijk vinden. Ze beseffen dat ze voor lul lopen! Maar ze gaan er gewoon mee door.

Is campagneleider een beroep? Volgens mij niet. Je hoeft er geen studie voor te volgen, beter van niet zelfs. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een sul als lijsttrekker die denkt dat het goed is om in een paljasuniform over de Albert Cuijp te lopen.

Kijk, zie je daar die verklede aap? Die wil dat ik op hem stem! Waarom wil een politicus eruitzien als pompoen of zeekoe?

t.holman@parool.nl

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden