Waarom werd de beruchte crimineel Hensley J. gevolgd?

De beruchte drugscrimineel Hensley J. reed dagen rond met een peilbaken onder zijn auto. Waarom werd hij gevolgd? Justitie sluit niet uit dat een liquidatie werd voorbereid.

Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dwars door Nederland ging de witte Volks­wagen Touran van drugshandelaar Hensley J. in de eerste dagen van mei. Van Nieuw-Vennep, naar Almere, richting Amsterdam en naar het Brabantse Oss.

De beroepscrimineel had niet in de gaten dat hij van dichtbij werd gevolgd door een groepje Amsterdamse jongemannen, onder wie Mustafa G. (27) en Youssef B. (22). Justitie houdt er rekening mee dat zij de liquidatie van Hensley J. voorbereidden.

Niets van waar, stelde Mustafa G. woensdag op een eerste, inleidende zitting. "Ik ben die man een paar keer tegengekomen in de Amsterdamse horeca en hij had altijd veel geld bij zich. Ik dacht dat er wat bij hem te halen viel, vandaar dat we hem zijn gaan volgen."

Kalasjnikov in alle kleuren
Die gedachtegang past bij het metier van het groepje Amsterdammers, dat ook wordt verdacht van een poging 's nachts binnen te dringen in een woning in Noord, waar mogelijk drugs lagen opgeslagen.

Hensley J. staat in het milieu bekend om zijn opvliegende en explosieve karakter: hij maakt eigenlijk altijd met iedereen ruzie, zo werd al eens over hem verklaard.

Hij werd veroordeeld voor internationale handel in drugs, onder andere tot negen jaar cel vanwege een partij cocaïne van ruim 4000 kilo die in 2003 was onderschept. In die zaak getuigde hij aanvankelijk tegen zijn medeverdachten, al trok hij die getuigenis later scheldend en tierend terug.

Mede door die verklaringen en vanwege zijn heftige gedrag is J. in sommige kringen van het criminele milieu niet erg populair.

Peilbaken
Justitie houdt er serieus rekening mee dat Mustafa G. en Youssef B. de Antilliaan iets wilden aandoen. Een gewelddadige beroving op zijn minst, maar ook een liquidatie is goed mogelijk. Op de zolder van Youssef B. werd immers een kalasjnikov gevonden, met bijbehorende munitie.

Verder lagen er een kogelvrij vest en een apparaat waarmee telefoonsignalen kunnen worden verstoord. Onder de auto van Hensley J. zat een professioneel peilbaken en op de computer van Youssef B. waren websites bezocht waarmee zo'n peilbaken kan worden gevolgd.

4000

Hensley J. werd tot negen jaar cel veroordeeld nadat in 2003 een lading van vierduizend kilo cocaïne was onderschept.

Nog opmerkelijker: in afgeluisterde telefoongesprekken spraken Youssef B. en Mustafa G. openlijk over liquidaties.

Dat ging onder andere zo:

Stem 1: "Ik ben uitgekookt, ik heb geen geld. Volgens mij ga ik liquidaties doen, man."

Stem 2: "Ik rij voor je, broertje."

Stem 1: "Wollah, wollah, ik ratel die mensen helemaal kapot, van boven tot onder, vanuit de kont naar boven en weer naar onder tot de zijkant."

Stem 2: "Hahahaha."

Later: "Voor 2T (justitie denkt: twee ton) krijgt hij hem in zijn achterhoofd." En: "We moeten die eerste moord doen, maar je moet hem van achter schieten, anders kan je niet meer slapen."

Daarmee lijkt hij een zin te herhalen die hij in de media heeft gelezen, toen werd bericht over een groot liquidatieonderzoek waarin verdachten elkaar in afgeluisterde gesprekken exact dat advies meegaven.

Niet lang nadat de jongens het gesprek hadden gevoerd over liquidaties, werden zij klemgereden door een arrestatieteam, op de snelweg bij Zaltbommel. Hensley J. bevindt zich op dat moment in Oss, twintig kilometer verderop.

Bankbiljetten in alle kleuren
Volgens Bénédicte Ficq, de advocaat van Mustafa G., zijn de afgeluisterde gesprekken overduidelijk grootspraak. "Het is totale idiotie, het is een groot lachen-gieren-brullengesprek dat totaal niet op de realiteit is gebaseerd. Ze verwijzen er nota bene naar dat ze kunnen worden afgeluisterd. Niemand zou zo openlijk, zonder verhullend taalgebruik zelfs, over zulke ernstige feiten spreken."

Tegenstrijdig is volgens Ficq ook dat de mannen spreken over een bedrag van twee ton dat zou zijn ontvangen (bankbiljetten 'in alle kleuren van de regenboog'), terwijl de mannen in werkelijkheid 'nog niet een cent hebben'.

Beide Amsterdammers blijven niettemin voorlopig vastzitten. De rechtbank acht het wel degelijk mogelijk dat een liquidatie werd voorbereid.

Twee andere Amsterdammers met wie de jongens in nauw contact stonden, zullen ­later worden vervolgd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden