Plus

Waarom staken leerkrachten in het basisonderwijs dinsdag?

Dinsdag staken leerkrachten in het basisonderwijs. De staking duurt een uurtje. Waarom doen ze dit? En wat willen ze bereiken?

Lorianne van Gelder
Een petitie voor een beter salaris en minder werkdruk voor basisschool­leraren werd door meer dan 300.000 mensen ondertekend Beeld anp
Een petitie voor een beter salaris en minder werkdruk voor basisschool­leraren werd door meer dan 300.000 mensen ondertekendBeeld anp

1. Doen alle Amsterdamse scholen mee?

Het ziet ernaar uit dat de meeste Amsterdamse scholen zich aansluiten. Het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) van basisschoolbesturen steunde al vroeg de actiegroep PO in actie, dus het fiat van de bovenbazen hebben de leerkrachten wel.

Ook de vakbonden, de PO-Raad (werkgevers) en veel ouders steunen de actie. Toch zijn alle scholen nog steeds vrij om zelf te beslissen of ze dat uurtje later beginnen dinsdag, en hoe ze dat uur invullen. Sommige scholen houden een picknick op het schoolplein en discussiëren met ouders en leerlingen, andere scholen gaan pas een uur later open.

Soms is opvang geregeld voor leerlingen via buitenschoolse opvang, andere scholen doen een beroep op ouders om een uurtje op de kinderen te letten. Islamitische basisscholen hebben suikerfeest­vakantie en zijn dus sowieso dicht.

2. Waarom staken ze maar een uurtje? Dat maakt toch niet veel indruk?

PO in actie heeft er bewust voor gekozen een prikactie te doen en niet meteen het hele land plat te leggen. Het is belangrijk voor de onderwijzers dat er begrip en draagvlak is voor de actie en dat het een signaal is naar de politiek, het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer. Maar het doel is niet dat ouders en leerlingen daaronder moeten lijden.

Een petitie voor een beter salaris en minder werkdruk voor basisschool­leraren werd door meer dan 300.000 mensen ondertekend, waaronder ook veel ouders. Het document met alle ondertekeningen wordt dinsdagmiddag aan de politieke leiders in Den Haag aangeboden, bij voorkeur aan Mark Rutte.

PO in Actie roept alle scholen in het land op om een ouder en een leerkracht af te vaardigen om mee te reizen naar Den Haag, waar ze samen komen op het Malieveld.

3. Wat willen de juffen en meesters met de actie bereiken?

Het salaris van onderwijzers ligt lager dan dat van leraren in het voortgezet onderwijs, terwijl voor beide beroepen een vierjarige hbo-opleiding geldt. Niet eerlijk, vinden de basisschoolleerkrachten.

Bovendien is de werkdruk in het onderwijs te hoog en is er een nijpend lerarentekort dat alleen maar groter wordt. Er moet dus geld bij, vinden de verenigde onderwijskrachten, die zich PO-front noemen. Hoeveel? Het gelijktrekken van het salaris van leerkrachten op basisschool en middelbare school kost 1,8 miljard euro. Dan is er nog niets aan de werkdruk gedaan.

4. Hoe groot is de kans op succes?

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft laten weten dat hij vindt dat het onderwijs niet steeds zijn hand moet ophouden. De kans dat er meer geld bijkomt onder zijn bewind is vrij klein.

Aan de andere kant zei demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in zijn rol als PvdA-leider dat hij juist wel de gevraagde investering in het onderwijs wil doen. Het is aan een nieuw kabinet om dit te beslissen.

5. Wat gebeurt er als de politiek niet luistert?

Dan volgen waarschijnlijk meer acties. Tot nu toe hebben de oprichters van PO in actie, leerkrachten Thijs Roovers (uit Amsterdam) en Jan van de Ven (uit Limburg) zich aan hun woord gehouden dat ze de barricaden op gaan als niet naar hen wordt geluisterd.

De prikactie van dinsdag is pas het begin. Van de Ven hintte al op grotere stakingen na de zomervakantie. Maar dat is alleen als de politiek niet aan de verzoeken van PO-front tegemoetkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden